neděle 8. listopadu 2020

Odpočítávání

 

 

Odpočítávání

Tyto týdny jsou mé poslední v Bozoum..., čas běží. V neděli 15. listopadu se při ranní bohoslužbě v 8.30 rozloučím se zdejším společenstvím a v následujících dnech se odstěhuji do Baora, abych se tam už mohl pustit do další práce...

V neděli jsme slavili krásný svátek Všech svatých, který nám připomíná, že všichni, ale opravdu všichni, jsme povoláni k životu v plnosti, který nám Bůh dal; připomíná nám, že svatých je mnoho (ale opravdu mnoho: Apokalypsa říká, že „je ani nemůžeme spočítat“); a že mezi lidmi, se kterými se v životě setkáváme, je mnoho svatých, ale opravdu velmi mnoho.

V úterý slavíme památku zemřelých. Při mši čteme jména všech lidí z farnosti v Bozoum, kteří letos zemřeli, zejména se modlíme za ty, kteří v této covidové době zůstali ve chvíli odchodu sami. Navíc jsme právě v těchto dnech obdrželi zprávu o úmrtí sestry Lydie, zemřela po dlouhé nemoci v Kongu. Žila a pracovala zde v Bozoum v letech 2015 až 2018 jako zdravotnice.

V úterý do Bozoum přijde otec Marco Poggi, nahradí mě tu jako faráře. Pár dní si budeme předávat agendu a bude se "učit", aby věděl, jak jsme organizovali život farnosti, škol, pomoc chudým a zkrátka všechno, co je součástí života faráře. Tato spolupráce bude pro mě příležitostí přemýšlet o mnoha rozhodnutích, které jsem dělal během těch 17 let. Chci ho podpořit, aby pro něj začátek práce v Bozoum nebyl příliš obtížný.

Dnes, ve čtvrtek, 5. listopadu, konečně dorazily výsledky maturitních zkoušek (BAC). Ve Středoafrické republice byly tyto závěrečné zkoušky kvůli covidu odloženy až na začátek října. Všechny písemné zkoušky byly pak vyhodnoceny v hlavním městě Bangui. Výsledky jsou bohužel docela katastrofální: obecně se podařilo uspět pouze 20 až 30% studentů.

Ale pro studenty naší střední školy v Saint-Augustinu jsou výsledky dobré: z 23 studentů 16 bylo úspěšných a je přijato k dalšímu studiu okamžitě (70%) a sedm bude moci opakovat a složit zkoušku z některých předmětů ve druhém kole. Nikdo nepropadl.


Sr Lydie con Chiara (foto Paolo Silvestro)

Liceo St.Augustin, aula computer
Lycée St.Augustin, salle informatique







 


Žádné komentáře:

Okomentovat