sobota 2. června 2012

Pobočky, které se otvírají – hřivny k rozmnožení

Dnes, po dvou měsících práce jsme otevřeli novou spořitelnu (kampeličku) v Ngaoundaye, 200 km severně od Bozoum, na hranicích s Kamerunem a Čadem.
V roce 1992 přiváží doktorka Ioné (mýtická postava těchto končin: Italka, která je ve Středoafrické republice od roku 1970) do Bangui peníze zemědělců z Ngaundaye, aby je vyměnila. Lidé si často schovávají peníze v domě… a myši, termiti nebo požáry je ničí. Centrální banka je pak odmítá vyměnit. Spolu s dalšími lidmi dr. Ioné přemýšlí, jak ochránit jejich úspory. Dotazují se těch, kteří otevřeli Credits Mutuels, ale tito lidé nechtějí pracovat mimo hlavní město nebo velká města…
A tak je napadne otevřít malou banku, Credit Mutuels Villageois v Ngaundaye.
 
Pomalu ale jistě spořitelna roste a může půjčovat malé částky. V lednu 2012 měla kolem 22 500 Euro od 160 členů.
Nyní, když je finančně podpořena Evropskou unií a jednou dánskou neziskovou organizací (DRC), bylo možné postavit novou spořitelnu v Ngaoundaye, která je pokračováním a rozšířením té předchozí. To vše v souvislosti s rozvojem spořitelny v Bozoum, která má v současnosti sídlo v Bozoum a čtyři pobočky (Bozoum, Ndim, Koui a Ngaundaye).
 
Proč vůbec otvírat nějakou spořitelnu?
Dnes ráno jsem o tom přemýšlel… A napadlo mě podobenství o hřivnách: hospodář musí odjet a po dobu své nepřítomnosti svěří svým služebníkům nějakou částku peněz; každému dá podle jeho schopností. Když se vrátí, zjistí, že jeden svěřený obnos zhodnotil o 100%, ale také tu je jiný, který svěřené peníze ukryl tak, že je zakopal do země… Hospodář ho napomíná a ptá se ho, proč peníze neuložil do banky…? alespoň by si teď mohl vybrat úroky.

Peníze jsou prostředek, který může způsobit mnoho zlého, ale také může přinést mnoho dobrého. Může každému umožnit žít důstojně a mít zajištění jak pro sebe, tak pro svou rodinu.
Peníze můžou být použité pouze pro nás samotné egoistickým způsobem, a tak mohou přinést chlad a smutek a nebo můžou být darovány, a tak přinesou teplo a radost…

 

Žádné komentáře:

Okomentovat