sobota 7. září 2019

Vzdělávání učitelů potřetí



Vzdělávání učitelů potřetí

Zahájení školního roku se blíží a snaha pomoct učitelům v jejich přípravě je velká. Většina učitelů (velmi velká většina) jsou tzv. „učitelé - rodiče“. Jsou to vlastně dobrovolníci, kteří do vesnic přicházejí jako učitelé, i když nejsou oficiálně jmenovaní. Často jde nejen o dospělé, ale i o mladé lidi, ale s nízkou úrovní vzdělání (absolvovali přibližně čtvrtou až pátou třídu). Před několika dny jsem zpracoval statistiku, na základě níž se ukazuje, že v prefektuře Bozoum je v 354 školách podíl „učitelů - rodičů“ více než 85%. A navíc jeden učitel připadá v průměru na více než 100 žáků. Je proto nezbytné poskytnout učitelům pedagogickou podporu, aby jejich práce byla efektivnější. Takže po školení, které vedla organizace SIRIRI, začalo nyní od pondělí školení pro dalších 100 učitelů z Bozoum, které financuje UNICEF.

Ve středu odpoledne jedu do Bouar. Po 14 kilometrech zastavuji v obci Bokongo, kde bychom rádi postavili malý kostel. V roce 2011 jsme tu postavili školu a nyní je čas udělat další krok vpřed. Ve vesnici je zatím jen malá kaple z hlíny a slámy. Díky jednomu příteli, italskému knězi, budeme moct postavit menší kostelík, který bude mít rozměry 15 x 7 metrů.

Po prohlídce pozemku a měření budoucí stavby pokračujeme dál. Ale prší. A prší a prší. Silnice, již tak ve velmi špatném stavu, je podemletá a mnoho nákladních aut má cestou velké problémy, proto projíždíme jen pomalu v koloně. Jakmile jsme v Baoro (175 km od Bozoum), vidíme, že dál se už do tmy nedostaneme, musíme cestu přerušit. Silnici zablokovali nákladní auta, která uvízla v bahně. Musíme proto strávit noc na naší misii, nejsme tu sami, je nás, cestovatelů, tady opravdu mnoho. Je tu otec kapucín, dvě misionářky, pozdě večer dorazili další misionáři z Bouar s našimi studenty a k tomu nás pět. Místa je sice málo, trochu jsme se všichni uskromnili a nakonec se pro každého nějaká ta postel našla. A dokonce i něco k jídlu.


Apertura della formazione degli insegnanti
Ouverture de la formation des enseignants


P.Matteo a Bokongo





Strade...
Routes...


Žádné komentáře:

Okomentovat