čtvrtek 15. srpna 2019

Práce a slavení






Práce a slavení

Je srpen, kolik toho naprší! Ve Středoafrické republice v srpnu vrcholí období dešťů.
V průběhu minulého týdne jsme jménem Charity distribuovali čtyřem stovkám potřebných rodin z Bozoum domácí vybavení (kbelíky, mýdlo atd.). V rámci stejného projektu jsme díky podpoře organizaci Misereor (německá Charita) a Cordaid (holandská Charita) mohli poskytnout 38 zdejším rodinám, které žijí v extrémní chudobě, postele, matrace a kuchyňské vybavení. A s pomocí Lutheran World Federation plánujeme postavit 11 domů pro tyto potřebné rodiny.
V neděli, po slavení dvou mší, odjíždím do Bangui. Důvodem této mé cesty je účast na setkáních s naším provinčním představeným otcem Saveriem, který nyní cestuje po Středoafrické republice. Setkáváme se společně i se spolubratry karmelitány, kteří pracují v komunitách v Baoro, v Bouar (Yole a St. Elie), v Bozoum a v Bangui.
V úterý odpoledne přilétá do Bangui 12 zástupců české nevládní organizace SIRIRI, aby tu dva týdny školili středoafrické učitele v rámci vzdělávacího programu " Škola hrou v SAR“. Někteří přijíždějí z České republiky, někteří z Francie. S částí výpravy vyrážím ve středu brzy ráno do Bozoum, druhá část výpravy míří do města Bouar.
A teď tu máme 15. srpen, kdy slavíme slavnost Nanebevzetí Panny Marie.
Podle tradice slavíme mši v vesničce Dousse, která leží čtyři kilometry od Bozoum, na břehu řeky Ouham. Je to jen pár set metrů od čínských společností, které tu těží zlato. Přicházejí věřící i z okolních vesnic. Bohužel, navzdory zveřejněným odborným analýzám kvality říční vody (které potvrdily škodlivou přítomnost rtuti), z této skutečnosti NIKDO nevyvodil žádné důsledky, NIKDO se nepostaral o informování místních obyvatel o riziku kontaktu se znečištěnou vodou, NIKDO nijak nereagoval.
Proto na konci mše vykonáme malou pouť na most přes řeku Ouham. Postavili ho v roce 1943 italští vojáci, které zajali Angličané v Etiopii. Přinášíme sochu Panny Marie: v naší jednoduché víře víme, že byť nám zde na zemi NIKDO nenaslouchá, je to vždy ona, Matka, která nezapomíná na své nejslabší a nejvíce opuštěné děti.
Když jsme dorazili na most, svěřili jsme v modlitbách do ochrany jí i jejímu Synovi ty, kteří trpí, kteří jsou v nebezpečí. Stvoření, která nám byla svěřena, tak jako i vodu, tekoucí v řece.


Distribuzioni
Distributions

Concelebrazione della Messa al Carmel con p.Saverio
Concélébration au Carmel avec le p.Saverio


Messa a Doussa
Messe à Doussa




Benedizione del fiume Ouham
Bénédiction du fleuve Ouham

Formazione dei formatori
Formation des formmateurs

Žádné komentáře:

Okomentovat