pátek 9. srpna 2019

„Kvůli mému lidu nebudu mlčet“ (Izaiáš 62,1)




„Kvůli mému lidu nebudu mlčet“ (Izaiáš 62,1)
Život v Bozoum pokračuje dál. Kromě různých už dříve zmíněných staveb (škola, rádio), nás zaměstnává příprava týdenního školení pro 250 učitelů, probíhají práce na polích, zkrátka čas plyne.
Některé problémy však bohužel dál přetrvávají. Minulý týden byly zveřejněny výsledky analýzy vody z řeky Ouham, která protéká v blízkosti města Bozoum. Vzorky byly odebrané poblíž míst, kde čínské společnosti dolovaly zlato. Vyšly najevo velmi znepokojující skutečnosti: kromě velmi vysokého zakalení vody bylo objeveno velké množství železa a bohužel také mnoho rtuti, čehož jsme se obávali.
Rtuť se používá ke „koncentraci“ zlata: jakmile je extrahováno, vše se zahřeje, aby mohlo být zlato odděleno od rtuti. Je to velmi nebezpečný postup a znečištění rtutí se šíří ve vodě, vzduchem a v rostlinách, kontaminuje se celý potravinový řetězec.
Ačkoli výsledky byly zveřejněny, úřady nereagovaly. Nebyla přijata žádná preventivní opatření ani informace pro obyvatele.
V neděli po mši jsem proto informoval přítomné lidi o tomto problému a vyzval všechny, aby tomu věnovali pozornost, aby nechodili k řece, aby prali oblečení nebo těžili zlato tradičním způsobem. A to zejména ženy a děti.
Bohužel jsem hned v pondělí ráno se znepokojením viděl, jak mnoho žen a dětí jde k řece hledat zlato (některé ženy byly dokonce těhotné).
Co s tím můžeme dělat?


Il rapporto sull'analisi delle acque del fiume Ouham a Bozoum
Le rapport de l'analyse des eaux de l'Ouham à Bozoum







 



Le risaie di Bozoum
les rizières de Bozoum



Žádné komentáře:

Okomentovat