pátek 26. července 2019

Kdo odjíždí a kdo neodjíždí




 Kdo odjíždí a kdo neodjíždí

Jeden z mých spolubratrů, otec Norberto Pozzi, dnes ráno opustil Bozoum, aby se vrátil do Itálie. Procházel poslední čtyři měsíce z jedné malarické krize do druhé. I tohle je Afrika. Kromě zdejšího náročného klimatu, komárů a množství práce jsme tu konfrontováni i limity svého vlastního těla a musíte se čas od času trochu zastavit.

Otec Norberto z Lecco tady tvrdě pracoval. A mimochodem tu byl určitě tím, kdo nosil nejdelší vousy ve Středoafrické republice. Do Bozoum přijel v roce 1980 jako dobrovolník, poté se stal karmelitánem a je jím dosud. Je to on, kdo zajišťoval v mnoha vesnicích kolem Bozoum („kolem“ - tím je ale myšleno to, že nejvzdálenější vesnice od Bozoum jsou asi 80 až 90 km daleko). A je to on, kdo objížděl a podporoval učitele z dvaceti vesnických škol, což umožňovalo výuku více než 3 000 dětem.

A k těm odjezdům... Číňané zůstávají! Minulý týden se zdálo, že zmizeli. Místo toho se vrátili a každé ráno v 5 hodin, když vstávám, slyším hukot jejich strojů, jak pracují poblíž řeky, což je od nás asi 4 km daleko!

Zpráva parlamentní vyšetřovací komise jasně odsoudila ničení životního prostředí, znečištění vody v řece v délce stovek kilometrů a doporučila práce zastavit. Z dalšího šetření vyplynulo, že lokality, ve kterých čínské společnosti těží zlato, nejsou ty, pro které získali Číňané povolení: z 19 lokalit, kde těží, mají povolení pouze pro dvě. Aféra, která se tu kolem těžby zlata odehrála, má charakter „Bozoum-gate“ a existují samozřejmě důvodná podezření z korupce. Bohužel ale Bozoum není jediným místem, kde zahraniční společnosti (hlavně Číňané a Rusové) získávají zlato a diamanty, čímž drancují zemi (a obohacuje se z toho kdovíkdo...). Uvidíme, co dál.

Kdo odjíždí a kdo neodjíždí...

Radio "La voix de Koyale" di Bozoum: il nuovo direttivo
Radio "La voix de Koyale" de Bozoum: les nouveaux responsables


Lavori in corso alla sede della Radio
Travaux en cours dans le siège de la Radio







Žádné komentáře:

Okomentovat