pondělí 22. dubna 2019

Na cestě k Velikonocům






Na cestě k Velikonocům

Do Velikonoc už zbývá jen několik dní. V pátek 12. dubna pořádáme jako obvykle pouť, které se účastní velký počet mladých lidí z farnosti. Organizujeme ji poslední dva roky kolem Květné neděle, je nejen početná, ale i pěkně dlouhá! Letos jsme putovali do malé vesničky Bahoyo, vzdálené 48 km od Bozoum směrem na Bouar. Startuje téměř 300 účastníků: děti, mládež, mladé maminky a tatínkové. Setkáváme se v kostele a po krátké úvodní modlitbě vyrážíme. Naštěstí je pod mrakem, takže se nám jde dobře. Během cesty se modlíme křížovou cestu, růženec, zpíváme a v dobrém tempu vcházíme kolem 18:15 do vesnice Bouforo. Což znamená 24 kilometrů za cca 4 ½ hodiny!
Poutníci v této vesnici přenocují, ubytovávají se pod různými stříškami, v domcích, pod stromy a po rychlé večeři na ně čeká odpočinek. Já se vracím na noc do Bozoum, ale následující den v 5:30 jsem zase zpět v Bouforu. Znovu vyrážíme a po hodině a půl chůze savanou přicházíme k hlavní silnici. Obloha je zatažená a schyluje se k dešti. Když už jsme poblíž vesnice Koundé, začíná kolem 8:30 pršet. Další dvě hodiny pokračujeme v dešti a zcela promočení přicházíme kolem 10:30 do Bahoyo. Tady na nás už čeká kuchyňská četa, poblíž je škola a kaple, tak se můžeme převléct. Po zbytek dopoledne si dopřejeme zasloužený odpočinek, je to ale také pro mnohé příležitost přijmout svátost smíření. A protože je následující den Květná neděle, uspořádáme průvod s ratolestmi přes celou vesnici.

V sobotu kolem poledne se vracím do Bozoum, zejména proto, abych byl k dispozici i zde ke svátostem smíření. V neděli ráno slavíme Květnou neděli v Bozoum. Stejně jako obyvatelé Jeruzaléma, i my vítáme Ježíše a v průvodu vstupujeme do kostela. Mše je hluboce prožívaná, zejména proto, že nás uvádí do dění Svatého týdne. Podvečer se na dvou nákladních autech poutníci vracejí do Bozoum. Pro nás všechny je to dobrý způsob, jak zahájit Velikonoce!

"Bůh zemřel a my jsme ho zabili: tato fráze je převzata téměř doslova z křesťanské tradice a často opakujeme něco podobného během našich křížových cest, aniž bychom cítili hrozivou závažnost toho, co vyslovujeme. Zabili jsme ho a uzavřeli do zatuchlého pouzdra obvyklých myšlenek, vyhostili jsme ho mezi už předem připravené fráze a nebo ho zařadili mezi vzácné archeologické exponáty. (...). Když uplynula bouře, uvědomili jsme si, jak byla naše malá víra plná pošetilosti. A přesto, Pane, nemůžeme udělat nic jiného, než tebou zatřást, Bože, který mlčíš a spíš, a pak křičet: probuď se, nevidíš, že se topíme? Probuď se, nenechej trvat navždy temnotu Bílé soboty. Nech paprsek Velikonoc proniknout i do našich dní. Připoj se k nám, když zoufalí jdeme směrem k Emauzům, aby se naše srdce rozzářilo tvou blízkostí." (Joseph Ratzinger)

Radostné Velikonoce!






camminando sotto la pioggia
en marchant sous la pluie



il ritorno
le retour


Domenica delle Palme
Dimanche des Rameaux




Il fiume, inquinato dalla ditta che estrae l'oro (15 aprile 2019)
le fleuve à Bozoum, pollué par l'entreprise qui extait l'or (15 vril 2019)

Žádné komentáře:

Okomentovat