pátek 29. března 2019

Život a smrt


Le clarisse accompagnano p.Toussaint con il canto
les Clarisses accompagnent avec le chant le p.Toussaint


Život a smrt

Náš spolubratr Toussaint Zoumalde, kapucínský řeholník, byl minulý týden zabit v kamerunském Ngaoundéré, pravděpodobně během loupežného přepadení. Znal jsem ho dobře: před několika lety žil a studoval v semináři v Bouar, který jsem 11 let vedl. Náhlá smrt nám vždy připomíná naši křehkost, ale na druhé straně také křehkou bezpečnost v této zemi. V pátek 23. března se v katedrále v Bouar scházíme při pohřebním obřadu, na místě, kde byl v roce 2002 vysvěcen. Kostel je plný, Toussaint pocházel z města Bouar a mnoho let pracoval pro Radio Siriri. Sešlo se nás tu spolu s biskupem asi 60 kněží, shromáždili jsme se u rakve a modlili se za našeho bratra.

Ve středu 27. března pozdravil v Římě papež František jednu řeholnici, misionářku, která prožila v Africe 60 let! Řekl jí: „Chci vyjádřit vděčnost Vám a všem misionářům, kněžím, řeholníkům a laikům, kteří rozséváte semeno Božího království ve všech částech světa. Vaše práce je vzácná, neboť "zapalujete" svůj život a svědectvím vašeho života zaséváte Boží slovo... A děláte to nenápadně, nehlučně, nepíše se o vás v novinách“.

Po pohřbu se zase vracím do Bozoum. Odpoledne jsme tu zažili malé tornádo: zvedl se velmi silný vítr, zvířil spoustu prachu a pak se spustil déšť. Je to silný zážitek, vidět projevy tak divoce rozpoutaných přírodních živlů! Díky Bohu nevznikly žádné velké škody, uletělo jen pár plechů, bylo zničeno několik slaměných střech, ale nedošlo naštěstí k obětem na životech.

V pondělí jsem odjel jen na otočku do Bangui a hned ve středu už jsem byl zpátky. V Bozoum na mě čekalo milé překvapení: ministr pro doly zastavil veškeré aktivity čínských firem, které těžily zlato v okolí Bozoum! Do tří dnů došlo k zákazu další těžby! Je to první malé vítězství a tak teď doufáme, že čínské firmy budou muset v budoucnu dodržovat pravidla a napravit škody, které způsobily. 

Uvidíme. Budeme dál situaci kontrolovat!




Il decreto del Ministero che blocca le attività inerarie delle ditte cinesi
Le décret du Ministère qui bloque les activités minières des entreprises chinoises


piccolo tornado in arrivo
petite tornade




il nostro Liceo, visto da uno degli alunni
notre Lycée, vu par un de nos élèves



Žádné komentáře:

Okomentovat