sobota 21. října 2017

Svatá Terezie a spol.





Svatá Terezie a spol.

V neděli 15. října jsme oslavili svátek svaté Terezie. My karmelitáni ji oslovujeme "požehnaná matka", protože reformovala karmelitánskou rodinu. Byla to silná žena plná lásky k Bohu a k církvi, podařilo se jí vytvořit novou rodinu. Začala reformou společenství řeholnic a pokračovala u otců. Jedna z kaplí v Bozoum je zasvěcena této světici. V neděli jsme zde proto slavili mši. Po třech dnech příprav přišel nádherný čas modliteb a radosti.

Počet uprchlíků v Bozoum zůstává stále vysoký. Situace na severu zůstává bohužel nadále napjatá. Jak se dalo očekávat,  operace mírových jednotek OSN "modrých přileb" k "osvobození" města a okolí Bocaranga, se ukázala jako pouhá fasáda. Rebelové nebyli poraženi, jen se přesunuli o několik kilometrů dál a pokračují dál v páchání zločinů. Včera jsem se o sexuálním násilí, ke kterému došlo v Nzoro, nedaleko Ngaundaye, jehož se dopustili rebelové z MPC...

Od soboty do pondělí probíhala distribuce humanitární pomoci pro vysídlené osoby. Potraviny věnovala organizace WFP (Světový potravinový program), zapojila se i organizace UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky), která jim poskytla základní kuchyňské potřeby, přikrývky, karimatky, plachty a lopaty. V úterý jsme mohli pro děti uprchlíků zahájit výuku. Místní inspektor dal k dispozici jednu školu, ve které může probíhat odpolední vyučování. Máme osm tříd, začínáme s 210 žáky, jejich počty ale stále narůstají.

V úterý brzo ráno jsem vyrazil na cestu do Bangui, abych přivítal řeholnice z indické kongregace Karmel Matky Boží. Jedná se o významný okamžik, protože se chystá otevření jejich druhého domu v této zemi, po Bouar tentokrát v Bangui. Přijely tři sestry (sestry Nirmal a Pradeeba z Indie a sestra Catherine z Malawi), které doprovází jejich generální představená.

Ve čtvrtek odpoledne vyrážíme společně do Bouar, kam přijíždíme až pozdě v noci. Děti ze semináře v Yole přivítaly návštěvu velikou party. Je to chvíle, kdy se otevírá nová kapitola. Spolupracujeme v této zemi s indickými sestrami již více než 25 let. Nové sestry zůstanou několik měsíců v Bouar a pak se přestěhují do Bangui, kde se začnou věnovat zejména ženám a dívkám.

Cappella Santa Teresa
la Chapelle de Sainte Thérèse





distribuzione viveri
distribution des vivres


Distribuzione secchi, coperte, zanzariere, materiale cucina
Distribution de seaux, couvertures, moustiquières, oustensiles de cuisine

école déplacés

l'arcobaleno, segno di benevenuto per le suore indiane


Sr Grace, sr Catherine, Sr Pradeeba, Sr Nirmal

Žádné komentáře:

Okomentovat