sobota 15. dubna 2017

Velikonoce a věci kolem nás


Velikonoce a věci kolem nás

Zatímco v Evropě a dalších zemích na severní polokouli čas Velikonoc často přichází v čase příchodu jara, tady ve Středoafrické republice během Svatého týdne často přicházejí první kapky deště. Po několika měsících úmorného sucha bez dešťů - naposledy zapršelo v listopadu - konečně (konečně!) prší. Nejdřív se objevuje silný vítr, hromy, blesky a pak voda!

Už po pár dnech se krajina začíná měnit: ze suché a vyprahlé země všude kolem, náhle zem, na které je tráva, která rychle roste, celá krajina zezelená. Je to podivuhodná proměna, kdy trocha vody vytvoří tolik krásy! Kromě trávy a květin, které rozkvetou... se objevují i termiti! Tento hmyz vylézá (v milionech) z pozemních děr a pak se děti (i dospělí) vydávají na lov: se sítem a trochou vody (aby termitům navlhčili křídla a snáze je chytali). Pak je sbírají a následně snědí. Je to potrava velice bohatá na proteiny!

V těchto dnech Svatého týdne si připomínáme umučení, smrt a vzkříšení Ježíše a naše oči se obrací k tomu, co nám liturgie staví před oči. Květnou neděli jsme zahájili slavnostním průvodem: trochu zmatku a hodně radosti: není tak těžké si představit, jak to asi probíhalo před 2000 lety v Jeruzalémě, když byl vítán Ježíš. Děti i dospělí, kteří se připravují k přijetí eucharistie, přijali v pondělí svátost smíření. Je to příležitost představit tuto krásnou svátost Božího odpuštění také katechumenů, kteří v sobotu večer přijmou křest. S nimi jsme v úterý odpoledne strávili nějaký čas v modlitbě a ztišení, což pomáhá k přijetí tak velkého daru, který obdrží.

Ve středu ráno vyjíždím do Bouar, tentokrát delší cestou přes Bossemptele a Baoro. Ve večerních hodinách stojím spolu s třiceti kněžími diecéze Bouar v kapli klarisek, kde se společně modlíme nešpory. Je to zvláštní příležitost, protože zítra ráno, kdy je Zelený čtvrtek, budeme slavit mši spojenou se svěcením olejů. Při ní biskup světí oleje (olej k pomazání nemocných, olej katechumenů a křižmo) a kněží obnovují své sliby. Náš biskup je stále ještě v Itálii kvůli zdravotním problémům a věku a tak obřadu předsedá biskup z Berbérati. Je povzbudivé vidět kněze, kteří v této zemi žijí a pracují po mnoho let (někteří již téměř 60 let !!!!), s prostotou a s radosti! Bezprostředně po této mši ve čtvrtek ráno odjíždím do Bozoum, kam dorazím okolo 14. hod. V 16. hod už začínáme slavnost, při které si připomínáme Poslední večeři, kdy Ježíš „ustanovil“ Eucharistii a umyl nohy apoštolům. Následuje velký Velký pátek, při kterém slavíme utrpení a smrti Ježíše.

Tyto svaté dny nám pomáhají upamatovat se na mimořádnou lásku Boha k nám. Zítra večer na Bílou sobotu budeme zpívat: „jak je nesmírná tvá láska k nám: abys vykoupil otroka, obětoval jsi svého Syna!“. Je pravda, že se tu bohužel až příliš často setkáváme se smrtí, nemocemi, s bolestí a trápením. A přesto tady ve Střední Africe ne méně než kdekoliv jinde. Věříme, že díky Bohu a skrze smrt a vzkříšení Ježíše máme naděje. I přes to všechno zlé kolem nás!
Radostné Velikonoce!

domenica delle Palme
dimanche des Rameaux


a caccia di termiti
à la chasse des termites






le rondini
les hirondelles

Marta, infermiera e ostetrica, prepara le croci per i Battesimi
Marta, infirmière et sage-femme, prepare les croix pour les Baptèmes




Žádné komentáře:

Okomentovat