sobota 1. dubna 2017

Kilometry a hraniční přejezdy


cappella di Maigaro
Kilometry a hraniční přejezdy
V těchto dnech (a měsících), musím najezdit mnoho kilometrů. V sobotu ráno 25. března vyrážím s provinciálem O. Giustinem a O. Davide z Bouaru a přijíždíme do Bozoum právě v poledne. Neděle je docela klidná. Po dopolední mši mám setkání asi se stovkou těch, kteří se připravují, aby byli o Velikonocích pokřtěni. Liturgické texty, zvolené pro letošní rok, výborně korespondují s touto přípravou, protože také v období prvotní Církve tyto texty pomáhaly katechumenům, kteří se připravovali na křest.

V odpoledních hodinách přijíždí zástupci a ředitelé misijních škol z Bouaru, Baora, Bossemptélé, Ngaundaye, aby se zúčastnili v pondělí a úterý ukázkových hodin v naší pilotní škole Bakanja, kde se realizuje vzdělávací program "Škola hrou". Jde o to, aby dobře rozuměli principům této metody a také viděli výsledky, které nový učební postup přináší v dovednostech dětí. Brzy budou participovat při vysílání učitelů ze svých škol na další ročník prázdninového kurzu pro učitele. 

V pondělí znovu vyrážíme na cestu do Bouaru. Poblíž tohoto města (v Yolé) je náš seminář a v tyto dny se tam sjedou rodiče našich chlapců na 3 denní setkání. V úterý ráno pokračujeme na našich cestách a vyrážíme do Kamerunu, stále jedeme společně - já s O. Giustinem a O. Davide. Máme štěstí, protože ačkoli jsem ztratil průkaz k autu, daří se nám přejet přes hranice a překonat celkově 60 bariér, aniž by ho ode mne někdo žádal! 

Zastavujeme u Garoua Boulay, kde se setkáváme s naším přítelem Joussoufem. Musel uprchnout z Bangui v roce 2013, protože je muslim. V odpoledních hodinách pokračujeme do Dimako, kde nás vítají karmelitky od Dítěte Ježíše. Je to stejný řád, který působí také v Praze. Přivítání je velmi srdečné. Žijí tu poněkud v izolaci, takže takovéto příležitosti k setkáním jsou pak tady v Africe důvodem k velké oslavě! Ve středu ráno přijíždíme do Yaoundé, což je asi 800 km od Bouaru. Opět máme různá další setkání, diskuse a především prožíváme radost ze vzájemného společenství se spolubratry.

Zanechávám O. Giustina a O. Davide na letišti v Yaoundé a v pátek ráno v 5:30 vyrážím na zpáteční cestu do Středoafrické republiky. Cestou mě potkala nepříjemnost, píchl jsem pneumatiku, i náhradní pneumatika je prasklá, což mě nutí k dlouhému "mezipřistání" v Bertoua, kde mi moji muslimští přátelé pomohou a postarají se o opravu. Vyjíždím ve 14 hodin a musím velmi, spěchat, protože hranice se na noc uzavírá, takže to musím stihnout do 18 hodin. Přijíždím k ní v 17:46 hod... právě včas!



riunione del Provinciale e p.Davide con i 4 novizi


le suore di Bozoum

école Bakanjia. Riunione-formazione dei direttori


raduno genitori, Yolé



Yussuf e il pollaio di Garoua Boulay


le suore Carmelitane di Gesù Bambino a Dimako



Yaounde

i ribelli a 20 km dalla frontiera, a Zoukombo

Žádné komentáře:

Okomentovat