pátek 3. července 2020

Odložené Letnice




Odložené Letnice 

Kromě dvojí oslavy Velikonoc jsme zde v Bozoum prožili i druhé Letnice. Po „odloženém“ termínu Velikonoc obdrželo minulou sobotu svátost biřmování kolem padesáti chlapců, dívek, mladých lidí a dospělých. Je to svátost křesťanské dospělosti, která stvrzuje dar Ducha svatého, přijatého během křtu a činí křesťana živým svědkem Krista. V sobotu ráno do Bozoum dorazil biskup z Bouaru a odpoledne ve 16 hodin slavíme mši, během níž se koná slavnostní obřad. Biskup je s námi také v neděli ráno, kdy slouží mši v 8:30.

V úterý brzy ráno odjíždím autem do Bouaru, abych v 10 hodin pokračoval malým letadlem OSN do Bangui. Vyřizuji tam několik schůzek a poté se vracím zpět do Bouaru, kde se setkávám s mladými kamerunskými studenty z naší karmelské komunity.

Při odjezdu nastaly problémy s autem, konkrétně s motorem. Po opakovaných pokusech nakonec přece nastartovalo, ale 10 km před cílem se rozhodlo zastavit navždy! Spolubratři z Bouaru nám pomohli, motor nakonec přece naskočil, díky tomu jsme do cíle nakonec kolem 16:30 dorazili.

Dnes je čtvrtek, měl jsem v plánu jet do Bocarangy. Včera v noci bylo všechno v klidu, ale dnes od rána do 16:30 tam došlo k bojům a střílení, takže nakonec musím plán vzdát a vrátit se zpátky do Bozoum. V přilehlé oblasti jsou rebelové z uskupení, které se nazývá 3R. Porušili mírové dohody uzavřené z Chartúmu a odmítají opustit zdejší oblast, kde žijí, vykořisťují místní obyvatele, zejména kočovné pastevce Fulani.

Do Bocarangy jsem potřeboval jet proto, že mě zajímalo, jak probíhá distribuce kýblů a vybavení na mytí rukou, včetně dalších pomůcek, potřebných k ochraně před nákazou koronavirem. Vše jsme nakoupili díky pomoci jedné z amerických charit, takže nyní v oblasti distribuujeme 1 500 kusů pomůcek k mytí rukou, které budou instalované na veřejných místech, jako jsou trhy, úřady, školy, kostely atd. V Bozoum jsme toto vše v těchto dnech také už distribuovali.

Virus se tu ale dál šíří: aktuálně tu máme 3 823 nemocných a 47 mrtvých. To, co je zneklidňující, je vysoké procento pozitivně testovaných z celkového počtu provedených testů, je to více než 14,6% pozitivně testovaných na koronavirus.

S odvahou ale jdeme dál!

















Žádné komentáře:

Okomentovat