čtvrtek 22. srpna 2019

Pavučina, duha a orchideje

.

..


Pavučina, duha a orchideje

V pondělí ráno jsem se vydal z misie dolů, do naší školy a cestou jsem zahlédl pavučinu: je to zázrak inteligence, něco v tom je z chemie, fyziky a ještě je toho mnohem víc.

Do školy jsem se šel podívat na naše učitele a na to, jak probíhá jejich školení, které je součástí vzdělávacího programu "Škola hrou". Projekt vytvořili přátelé z České republiky, z nevládní organizace SIRIRI, která ho zde realizuje už po dobu pěti let. Je to vzdělávací program, zaměřený na žáky základních škol, který se snaží změnit poměrně obtížnou situaci: děti se tu naučí jen velmi málo, protože jen bezmyšlenkovitě zpaměti opakují cosi po učiteli. Ten vyvíjí jen velmi malé úsilí proto, aby žáci chápali to, co mají po učiteli opakovat a co si mají z učiva opravdu osvojit. Kromě toho tu výuka probíhá ve francouzštině, jazyce, který děti neznají, nemluví jím doma ani v sousedství a potíže, které to přináší jsou obrovské.

Metoda „Škola hrou“ umožňuje dětem učit se prostřednictvím hry, což je pro ně přirozené a výuka navíc probíhá v mateřském jazyce sangu. Je to jednoduchý jazyk, navíc denně používaný. Díky této metodě jsou děti schopny číst a psát už od prvních měsíců v prvním ročníku (zde CI). Je to veliký rozdíl proti tradičnímu způsobu výuky, kdy děti po dvou až třech letech výuky ve francouzštině jakž takž něco zvládají, ale ve skutečnosti vůbec nechápou obsah toho, co se naučily.
Skupina dobrovolníků z České republiky a Francie nyní vyučuje tuto metodu současně ve dvou městech více než 250 učitelů (160 zde v Bozoum a 90 v Bouar). Školení letos poprvé poměrně samostatně vedou vybraní středoafričtí učitelé, sami absolventi předchozích školení. Čeští a francouzští dobrovolníci jim poskytují podporu a supervizi.
To je důvod, proč mě ráno tak oslovila ta pavoučí síť: zvolna, metodicky a s trpělivostí dochází v oblasti vzdělávání ve Středoafrické republice k malé revoluci. Včerejší duha (dokonce dvojitá duha) vyzývá k míru, k jehož základům patří škola a vzdělávání. A abych to ještě doplnil, v těchto dnech rozkvetly u nás na misii na mangovnících orchideje.
















Žádné komentáře:

Okomentovat