pondělí 3. prosince 2018

Středoafrický smutek




Středoafrický smutek

Během těchto týdnů máme velké problémy s připojením k internetu. Náš systém, který běží přes satelit, přestal fungovat, připojení přes data telefonních operátorů je nespolehlivé... V těchto dnech jsem kvůli různým povinnostem stále na cestách.

V pátek jedu do Bangui a hned druhý den se zase vracím do Bozoum, doprovázen naším provinciálem P. Savio, a P. Paolo Arosio, ten druhý přijel navštívit naše misie poprvé. Když jsme dorazili do Bossemptele, 300 km od Bangui, auto se nám rozbilo a nechtělo pokračovat: zlomila se převodovka. Spolubratři nám naštěstí vypomohli a mohli jsme v další cestě pokračovat.

V neděli na Slavnost Krista Krále slavíme mši poblíž města na hoře Binon. Tento blog teď píši v Bocaranga, kde mám přestávku při cestách mezi Bouar, Bocaranga, Ndim a Ngaoundaye. Doprovázel jsem do Bocaranga Pierre a jeho ženu. Pierre navštěvuje zdejší vzdělávací centrum pro budoucí katechety. Jedu sem ale také proto, že německá Caritas nám pomáhá s podporou škol v regionu (jde celkem o 65 škol a 250 učitelů). Přispívají na platy zdejších učitelů, měsíčně to vychází asi 22,5 eur na jednoho učitele. Oblast je velmi obtížně dostupná, velkým problémem je tu přítomnost ozbrojených skupin rebelů, s nimiž jsem se na cestě také potkal. Díky Bohu mě nezastavili, ale cesta probíhala ve velkém napětí...

V těchto dnech udělali středoafričtí biskupové historické rozhodnutí: vydali výzvu křesťanům a lidem dobré vůle, aby se neúčastnili oslav 1. prosince (národní svátek). Rozhodnutí je to závažné, ale nutné, protože země je ve smutku. Důvodem je to, co se stalo v Alindao, bylo tam zabito přinejmenším 72 lidí, včetně dvou kněží, důvodem jsou útoky, které se stávají vlastně už permanentní. Není tedy důvod radovat se, když 80% území v této zemi mají pod kontrolou ozbrojené skupiny rebelů.










Ngaoundaye

I Caschi blu - MINUSCA




RIBELLI vicino a Nagoundaye
les Selekas près de Ngaoundaye




Žádné komentáře:

Okomentovat