pátek 14. prosince 2018

Sláva - internet!



riparazione Internet



Sláva - internet!

Konečně nám zas v Bozoum funguje připojení k internetu! Ve Středoafrické republice není snadné připojit se. V některých oblastech je k dispozici síť 3G, ale ne tady v Bozoum. Trvá to už mnoho let, náklady jsou poměrně vysoké a rychlost je spíše nízká (bylo by lepší, kdyby to bylo naopak!). Máme proto na misii systém, který využívá připojení přes satelit. Poslední měsíc ale bohužel spojení nefungovalo. Takže žádné spojení, nepočítáme-li troškaření mezi 21 hod. a 21:30 z místní telefonní sítě. Nakonec jsem se nám podařilo najít technika v Bangui. Ve středu jsme vyměnili kabely a nainstalovali anténu. 

Mohu tedy znovu pokračovat ve vyprávění příběhu z minulého týdne. Připojení k internetu jsem využíval při mém cestování, když jsem byl na jiných místech. Sobotní odpoledne 8. prosince, druhý den po oslavě slibů bratra Michaela, se přesouváme s mladými spolubratry karmelitány k jeho příbuzným, kteří uspořádali malou párty. Po příjezdu je bratr Michael s přáteli obřadně pozdraven jeho rodiči a příbuznými a všichni jsou pozváni k oslavě.

Pak jsem se vydal na cestu do Bozoum, kam jsem dorazil po dvou hodinách. V neděli ráno sloužím ve farnosti dvě mše a odpoledne vyrážím do Bouar. Ale mám problém s autem, selhává spojka, tak do Bouar jen tak tak dojedu. Spolubratři mi půjčují jejich auto, abych mohl s P. Saveriem, naším provinciálem, pokračovat do Baora. Jede s námi i P. Alexander (z Kamerunu) a bratr Joseph (z Nigérie). V pondělí brzo ráno opouštíme Baoro a kolem 11. hod. jsme již v Bangui. Den ubíhá, navštěvujeme farmu u misie, absolvujeme setkání v budoucí zemědělské škole, která se už chystají zahájit výuku. Večer společně sloužíme mši, během které mladý spolubratr z Kamerunu skládá své první sliby, musely být odložené kvůli jeho zdravotním problémům. V úterý opouštím těsně před polednem Bangui. Cesta je dlouhá a náročná, kvůli špatné údržbě je cestování stále obtížnější. První 300 km bylo nedávno vyasfaltováno, ale už teď je na víc než polovině trasy asfalt spíše vzpomínkou než skutečností. Posledních 90 kilometrů mezi Bossemptele a Bozoum je velkým zklamáním: práce začaly před více než třemi měsíci, ale stavební společnost zvládla opravit pouhých 15 km (a ještě nekvalitně). Mají k dispozici dva nákladní automobily, grejdr, nakladač, ale žádný stroj na zhutnění. Při průměrné rychlosti prací, která je menší než 200 metrů denně, myslím, že opravu silnice dokončí tak za rok a půl, tedy doufám. 
Chce to prostě dál kuráž!


I vitelli al Carmel di Bangui
Les veaux du Carmel de Bangui

fr Jean Michel


Sosta a Boali
Pause à Boali


la strada tra Bossemptele e Bozoum, la parte "riparata"!
la route entre Bossemptele et Bozoum, la partie déjà "reparée"



Žádné komentáře:

Okomentovat