čtvrtek 9. září 2021

Bayanga Didi a školy

 

 

Fiore lungo la strada... (forse Protea Gaguedi)
Une fleur, à coté de la route. Peut etre Protea Gaguedi

 
Bayanga Didi a školy

V sobotu a v neděli (4. a 5. září) se mi konečně podařilo dostat se do velké vesnice Bayanga Didi, která je vzdálená téměř 90 km od Baora.

Tato oblast je teď relativně klidná, i když se v okolí občas pohybují skupiny rebelů a různých banditů. Doposud jsem neměl to potěšení se s nimi setkat a doufám, že se bez toho obejdu i nadále. Před měsícem mě úředníci v Baoru ujistili, že armáda spolu s Rusy provedla jakousi „úklidovou“ operaci. Ve skutečnosti si ale udělali jen asi dvouhodinovou projížďku po okolních větších vesnicích…

V sobotu večer promítám film a v neděli dopoledne téměř tři hodiny zpovídám. Pak slavíme mši svatou, která je vlastně i poděkováním za úrodu, sklizenou na polích. Mnozí lidé nesou k oltáři arašídy, tykve, kukuřici a další produkty, přinášejí je jako dar Bohu pro chudé členy jejich společenství.

V Bayanga Didi se snažíme udělat něco prospěšného v oblasti vzdělávání. Je tu sice státní základní škola, ale bohužel nefunguje.  Poslední datum, které čtu na tabuli, je 26. dubna... To znamená, že prakticky od Velikonoc se tu do teď neučí. Učebny jsou navíc prázdné, nejsou v nich lavice ani židle. Protože v tuto chvíli bohužel nemůžeme pro zdejší základní školu udělat téměř nic, chceme otevřít mateřskou školu, aby se alespoň malé děti mohly připravovat na vzdělávání.  V sobotu a v neděli jsem o tom mluvil s rodiči a teď čekám, až se sepíše seznam dětí, které budou zapsány jako první. Mezitím v této vesnici uvažujeme i o jednoduché stavbě školy a úpravě některých prostor pro účely mateřské školy.

Po návratu do Baora se věnuji zdejší základní škole, provozují ji sestry misionářky. Za pomoci konzultací na dálku z Itálie a z Prahy (děkuji Paolovi, děkuji Karolovi) se snažíme vytvořit hezčí, inspirativnější a podnětnější úpravu vnějších zdí školy, kterou tu děti navštěvují.

Je to myslím dobrá práce!



Bayanga Didi






Scuola di Baynga Didi. Foto del 5 settembre...
Ecole de Bayanga Didi. Photo du 5 septembre


Offertorio - offertoire (Bayanga Didi)




Ecole "Les Martyrs Africains" - Baoro


 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat