pátek 20. srpna 2021

Rychlostí šneka

 


 

Rychlostí šneka

Stav silnic nás tady ve Středoafrické republice často nutí k tomu, že musíme respektovat různé neobvyklé okolnosti. Jednou jet velmi pomalu, jindy dost rychle, projíždět opatrně kaluže, objíždět výmoly a řešit různé nečekané situace, protože na silnici tu lze potkat kozy, prasata, opice, hady nebo slepice.

V pátek odpoledne jsem zamířil do několika velmi vzdálených vesnic (Yoro a Sinaforo), leží až kolem 80 km od Baora. Cesta trvá minimálně dvě hodiny. To je jen přibližný údaj, záleží totiž na tom, jestli zrovna moc neprší a jestli cestou nezapadnu na silnici v bahně nebo v písku.

Později odpoledne přijíždím do vesnice Yoro a rovnou se setkávám s katechetou a naším pomocníkem v jedné osobě. V sobotu ráno vyrážím pěšky do Sinafora, do malé vesničky vzdálené sedm kilometrů, silnice je v období dešťů autem nesjízdná. Jakmile jsem tam dorazil, spustila se pořádná bouřka. Až kolem 11. hodiny jsem mohl začít se zdejší malou komunitou věřících slavit mši. Po mši mnoho lidí rychle odešlo na pole, vraceli se ke své zemědělské práci. A já se zas vydávám zpět do Yoro. Na tyhle pastorační cesty zpravidla jezdívám se dvěma autobateriemi, abych měl i při jízdě po setmění, což je tu už po 18.h večer, trochu víc světla. Vozím ještě několik dalších drobností, abych mohl večer promítat malým videoprojektorem filmy. O to bývá veliký zájem!

V neděli ráno tedy oslavíme mši v Yoro a poté se po poledni vracím do Baora.

V pondělí a úterý skládá v rámci autoškoly 15 našich studentů zkoušku. A všichni úspěšně!

V úterý časně ráno odjíždím do Bangui, kam dorazím kolem 10:30. Stavba nového kláštera pokračuje i navzdory častým dešťům. Ve 14:30 se koná týdenní pracovní porada na místě. Diskutujeme o dokončených pracech a probíhá brainstorming nápadů a návrhů řešení dalších kroků.

Ve středu ráno prší, jak je to obvyklé v těchto dnech, protože pokračuje období dešťů. Absolvuji několik schůzek a kolem 11.h se mi podaří vyrazit na zpáteční cestu. Cestují se mnou indické sestry karmelitánky (sestry z Řádu CMC), které pracují v Bouaru. Vracejí se po čase odpočinku, který strávily v Indii, jedeme do Bouaru plně naloženým autem, se spoustou zavazadel, s taškami a mnoha balíky. V 17 hodin přijíždíme konečně k nám do Baora.

 





Sinaforo








Cantiere di Bangui
Le chantier à Bangui


Sosta all'"autogrill" a 110 km da Bangui
Pause sur la route, à 110 km de Bangui




Žádné komentáře:

Okomentovat