sobota 28. listopadu 2020

Dar nových začátků

 

Dar nových začátků

Začít s něčím novým, začít žít život v nových podmínkách, to bývá mnohdy okamžikem velké Milosti. Nejen kvůli novosti, ale především díky síle Boží přítomnosti, která „všechny věci obnovuje“. V neděli 22. listopadu, na svátek Krista Krále, slavím mši ve vesnici Barka Bongo, vzdálené asi 36 km od Baora, směrem k Bangui. Jedu s otcem Michaelem, jedním z mých spolubratří a sestrou Solange. Při odjezdu sledujeme otce Andrea, běloruského kněze, který se právě chystá vstoupit do kostela, kde bude slavit v sangu mši. Přijel sem teprve před pár měsíci, takže se tento jazyk ještě učí. 

Ve vesnici Barka Bongo udělujeme s otcem Michaelem svátosti smíření, přichází je přijmout několik chlapců a dívek, kteří byli pokřtěni teprve nedávno. Poté slavíme mši s asi padesáti lidmi: je to oslava stejné Ježíšovy oběti, která se dnes připomíná tady v malé kapličce v Barka Bongo a zároveň v největších katedrálách po světě. A to zcela bez rozdílu! Posloucháme krásné písně, je to krásná chvíle, krásná oslava.

Po mši odjíždíme, ale cestou se zastavujeme ještě ve vesničce Bawi, abychom se setkali s učiteli a rodiči žáků. Návrat dětí do škol je letos velmi pomalý: mnozí totiž neposílají své děti do školy, protože raději čekají, až proběhnou příští volby, které jsou naplánované na 27. prosince. Jiní mají hypotetické obavy z rebelů. Ve srovnání s minulým rokem je v mnoha našich školách počet zapsaných dětí stále velmi nízký. Toto setkání nám umožňuje sdílet s lidmi jejich obavy, ale také povzbudit a podnítit rodiče k tomu, aby nepromarnili šanci posílat své děti do školy, kde se mohou vzdělávat. 

A když už mluvíme o škole, dnes byly zveřejněné výsledky druhého kola státní maturity: úspěšně ji absolvovali všichni studenti naší střední školy Sv. Augustina v Bozoum. Takže tím se naše škola v rámci prvního a druhého kola poprvé dostala na úspěšnost 100%! 

V průběhu týdne se věnuji Škole pro automechaniky, absolvuji dvě návštěvy venkovských škol, starám se o množství drobnějších i větších pracovních úkolů a dokončuji uspořádání knih ve svém novém pokoji.


Don Andrea
Abbé André

P.Michael et sr Solange à Barka Bongo











 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat