pátek 21. února 2020

V tichosti!


V tichosti!

Jak už to u nás bývá, také tento týden na misii v Bozoum byl rušný. Nicméně mám jedno téma, které nemohu vynechat, ale to si nechám až na konec.

Víkend měl v režii otec Federico, který sem z Bangui přijel s 11 mladými karmelitány, kteří tam studují filozofii. Nejdřív navštívili město Bossangoa a pak dorazili do Bozoum, aby si tu několik dní odpočinuli a dopřáli si krátký čas dovolené. I tak se s námi ale podíleli na mnoha různých aktivitách, které se uskutečňují díky pracovnímu nasazení řady vzácných lidí, kteří nám tu teď pomáhali. Zrovna zítra budou dva z našich přátel už odjíždět, jeden je lékař Giulio Zannini a druhý Enrico Massone, který hodně pomáhal otci Norbertovi při stavbě kostela ve vesnici Kpare. Stavba se realizuje 10 km od Bozoum, Giulio se mezitím věnoval v nemocnici pacientům. Podařilo se nám dokončit přebudování skladu na tělocvičnu a tím vznikl nový prostor pro sportovní aktivity, které tam bude moci provozovat mládež z Bozoum. Podařilo se to díky podpoře italské sportovní organizace CSI ze Savony.

Všechno by tedy mohlo být v pořádku, kdyby dál nepokračovalo rozsáhlá divoká těžba zlata, kterou tu provozují některé čínské společnosti. Mnoho lidí se domnívalo, že jejich aktivity skončily. Bohužel tomu tak není! Navzdory slibům, v rozporu s rozhodnutím parlamentní vyšetřovací komise, přestože se uskutečnila analýza kvality vody z místní řeky Ouham, která v ní potvrdila přítomnost rtuti, čínské společnosti na plno dál v těžbě pracují a dokonce těžební místa podél řeky ještě rozšiřují. Voda v řece Ouham je nyní hnědá, téměř hustá. Přitom uprostřed období sucha bývá voda v řekách téměř průsvitná. Bahnitá voda v řece je pozorovatelná v délce stovek kilometrů od Bozoum. Pokud jde o jejich sliby, že se ve městě vybudují některé stavby - jedna škola a dvě zdravotní centra, nic nesplnili. Zato místní úřady postavily tribunu pro úředníky, aby se na ní mohli usadit ve stínu v den národních oslav 1. prosince, když se ve městě koná slavnostní defilé. Takže tribuna místo školy. A pokud jde o slíbená zdravotní centra, je postaveno jen jedno a pouze z poloviny. A každý den tisícům lidí nezbývá než pít vodu, která je kontaminovaná rtutí, v té vodě se koupou, perou prádlo a tuto znečištěnou vodu používají k vaření. 

A to se děje každý den za absolutní lhostejnosti místních úřadů. Stovky lidí (hlavně ženy a děti) chodí na ta kontaminovaná místa, a tam, kde probíhala těžba, se pokoušejí hledat zbytky zlata. Mnoho těchto žen je těhotných a nosí s sebou malé děti. Až začneme vidět důsledky těchto škod, způsobených škodlivostí rtuti, bude už příliš pozdě!

A to vše se děje v tichosti!
Il fiume Ouham, o quello che ne resta
Le fleuve Ouham, après...

 

Non è l'Ouham
ce n'est pas l'Ouham
l'Ouham






dr Giulio

Kpare


La vecchia cappellina e la nuova...
La vieille chapelle et la nouvelle




Piccole cercatrici d'oro
Petites chercheuses d'or...


Palestra (CSI)
Salle de sport (CSI)

Žádné komentáře:

Okomentovat