čtvrtek 30. ledna 2020

16. zemědělský veletrh v Bozoum, druhá část





16. zemědělský veletrh v Bozoum, druhá část

V pátek ráno 24. ledna a následující dva dny 16. zemědělský veletrh v Bozoum dál pokračuje. Brzy ráno v sobotu se jdu podívat do prostoru, kde probíhá veletrh a uvědomuji si, že vidím u stánků mnohem méně pytlů se zbožím než tomu bylo předchozí den. Je to moc dobré znamení, obchody jdou skutečně dobře.

V 8:30 odjíždíme s ministry a různými delegacemi navštívit rýžová pole poblíž Bozoum: jejich letošní produkce je vynikající, v průměru na jeden hektar vypěstovali 5 tun rýže. Citlivým tématem je zničení 17 hektarů rýžových polí, k čemuž došlo v důsledku srpnových povodní. Ke škodám došlo částečně vinou silných dešťů, ale částečně také kvůli těžbě čínských společností v ohybu řeky Ouham.

Cestou zpět do města se zastavíme ve vysílacím studiu rádia „La Voix de Koyale“, kde redaktoři vítají ministry a natočí s nimi pěkné rozhovory. Odpoledne jedeme navštívit už velmi populární „zeleninové zahrady Bozoum“, mistrovské ukázky preciznosti, krásy, barev a spousty práce!

V neděli ráno slavíme mši, které předsedá národní sekretář Charity, otec Alain. Pak se chystáme na slavnostní předávání cen vítězům. Každý rok tu máme dvě soutěže: jedna je určena stánkařům, kteří vystavují své zboží a druhá zeleninovým zahradám. Toto dvojí ocenění vyvolává velká očekávání. Je to vyjádření veřejného uznání jednotlivcům i zemědělským družstvům, kteří tu prezentovali výsledky své práce.

Zástupci různých institucí konečně přicházejí předávat diplomy, medaile a věcné dary prvním 10 oceněným vystavovatelům a zahradníkům. Naši nejstarší studenti ze školy sv. Augustina si také zaslouží uznání: velmi dobře pomáhali s organizací, příjmem hostů, evidencí účastníků veletrhu a zápisem o vystavených produktech a realizovaném prodeji.

V neděli odpoledne sice veletrh ještě pokračuje, už ale není co prodávat ani nakupovat. Skutečně je to tak! Prodalo se tu více než 3 600 pytlů zboží, nezbylo vůbec nic! V pondělí ráno sčítáme tržby a jsme šokováni úspěchem letošního veletrhu: prodalo se dvakrát větší množství zboží než vloni! Prodej přesáhl 90 milionů středoafrických franků, což je více než 150 000 EUR!

Tak se sejdeme zase za rok! 

Visita alle risaie
Visite au Centre Rizicole
 jhgadjhagsda


Il Ministro dell'Azion Umanitaira
Mme le Ministre de l'Action Humanitaire





Paolo Silvestro e Enrico Massone

Suzanne, vincitrice del Concorso degli orti



Il Ministro dell'Agricoltura premia gli alunni del nostro Liceo St Augustin
Le Ministre de l'Agriculture décore nos élèves de St Augustin

Giuseppe Occelli



P.Davide

Il vincitore del concorso della Fiera 2020
Le vianqueur de la Foire 2020

La nostra ricchezza è la terra, non sotto terra
Notre richesse est le sol, pas le sous sol

Žádné komentáře:

Okomentovat