čtvrtek 26. prosince 2019

Vánoce 2019




 Vánoce 2019

Vánoce konečně dorazily i do Bozoum! Chladné noci (máme kolem 13 stupňů) a dny nad 35 ° jsou charakteristické pro nynější období sucha. A Vánoce, i když jsme je už nějakou dobu chystali, dorazily a rozkvetly téměř náhle, jako očekávané i neočekávané poupě současně. Milost Boží stvořila člověka, stvořila lidské tělo, stvořila dítě, aby nás znovu a znovu ohromovalo!

Ministranti zdobí kostel, sestra připravuje oltář, ostatní otcové se připravují na oslavu půlnočních mší v sousedních vesnicích, děti se těší na Ježíška a já pobíhám mezi kuchyní, zpovědnicí a kostelem.

V úterý večer, těsně před sedmnáctou, zahajujeme slavení... Je to vlastně už půlnoční mše, ale z různých důvodů, zejména bezpečnostních a s ohledem na tradici, tady dáváme přednost tomu, že trochu předběhneme čas. Kostel je osvětlen několika svíčkami a světly kolem jesliček, kam umístím sošku Ježíška, mezi Marii a Josefa.

Oslava pokračuje v radosti a s vědomím toho, co se stalo a děje se v tuto svatou noc: Bůh si vybral chudobu a křehkost, aby se stal člověkem, aby nikdo z nás, křehkých a chudých, nemusel mít strach. Je středa, máme Vánoce! Slavíme slavnostní mši v 8:30, je provázená tanci a písněmi, které doslova explodují v „Gloria in Excelsis Deo“, kterou zpíváme po přijímání.

Ale Vánoce jsou také časem sdílení. Děti a dospělí přinášejí v obětním průvodu ovoce, zeleninu a další potraviny, které se po eucharistii rozdělí chudým. Je tak úžasné vidět tolik dětí šťastných, spokojených a vděčných za malý dárek: panenku, autíčko, košili, píšťalku. To vše proto, že jsme právě dostali největší dar, Bůh stvořil člověka, Ježíše.

Festa di Natale al Centro orfani "Arc en Ciel)
Fete de Noel au Centre des orphelins "Arc en Ciel"


Erode e i suoi sgherri
Herode et ses sbires

Presepe, con tanto di cometa
La crèche

Peuls, pastori in transumanza
La transhumance



Presepe e offertorio di Natale
Crèce avec les offrandes de Noel







Orti di Bozoum
Les jardins potagers de Bozoum

Žádné komentáře:

Okomentovat