pátek 20. prosince 2019

Vánoce 2019




Vánoce 2019

Nebojte se, Vánoce se blíží, ještě pár dní a budou tu! Tady v Bozoum se noci teď ochladily, ale během dne je příjemné, suché horko.

Vánoce přicházejí i k nám. Nezáří tu mnoho světel (kromě nebe plného hvězd), nejsou tu nasvícené blikající výlohy, je tu jen velmi málo z těch věcí, které jinde ve světě dělají Vánoce časem typicky vánočním. Ty "typické" Vánoce, který jsou ale pro mnohé z nás tím jediným, co přináší vánoční kouzlo a rozptýlení.

V těchto večerech, když procházíme devítidenní přípravou, která vánočním svátkům bezprostředně předchází, mě mnohokrát překvapilo, kolikrát se opakuje v evangeliích slovo „nebojte se!“. Slyšela to Marie, pak Josef, pastýři, později apoštolové na lodi, Petr a jeho společníci v době proměnění a také učedníci po vzkříšení. Jak Boha těší, používat toto sloveso! A my, kteří se často bojíme tolika věcí, strachu z otevření srdce, strachu ze světla a strachu z lásky, ho opravdu potřebujeme slyšet.

Dítě, které se už brzy, na Štědrý den, narodí, je úžasné gesto od Otce. Co může být křehčí? Méně „strašné“ než dítě? Nikdo z nás se tohoto dítěte nemusíme bát! Bál se ho jen Herodes a jeho dvůr. Pro nás, opravdu také pro nás, toto: „Neboj se! Neboj se!" platí. Bůh nás miluje a dítě je nejvíce šokujícím gestem jeho lásky.

Radostné Vánoce!



Desta di san Giovanni della Croce
Fete de st Jean de la Croix



Scuola Materna Santa Marta - Bozoum
Ecole maternelle Ste Marthe - Bozoum








Žádné komentáře:

Okomentovat