pátek 13. prosince 2019

Svátky svatého Mikuláše a Neposkvrněného početí Panny Marie a ještě mnohem více

.
Prima elementare
C.I.
 Svátky svatého Mikuláše a Neposkvrněného početí Panny Marie a ještě mnohem více

Minulý pátek, 6. prosince, se slavil svátek svatého Mikuláše. Náš spolubratr otec Nicola, nositel téhož jména, nedávno zemřel. A protože dvacet let sloužil jako farář v Bossemptele, připomněli jsme si jeho památku mší svatou. Slavili jsme spolu s otcem biskupem, naším provinciálem otcem Saveriem, dalšími karmelitány, řeholnicemi a diecézními kněžími. Prožili jsme čas hluboké modlitby a vděčnosti za dar života tohoto otce, který žil ve Středoafrické republice od roku 1971 do roku 2013.

Do Bozoum stále přijíždí přátelé a návštěvníci, v těchto dnech jsme tu přivítali otce Anastasia z Prahy a Chrise, přítele, který přišel ze Spojených států. V sobotu ráno se jedeme podívat na zeleninové zahrady, rýžová pole a také na sídlo nového bozoumského rádia „Hlas Koyale“, jehož vysílání bylo slavnostně zahájeno 7. prosince.

Neděle 8. prosince je významným dnem pro celou naši karmelitánskou komunitu ve Středoafrické republice, ale letos ještě zvláštním způsobem, protože jeden z našich mladých mužů, bratr Michael, se stává knězem. Spolu s ním se mladý karmelitán z Kamerunu stává jáhnem. Svěcení se koná v Bouaru v našem klášteře Sv. Eliáše, kde slavíme zároveň 25. výročí založení kláštera.

Slavnostní neděli zahajuji tady v Bozoum, kde slavím dvě mše (v 6:30 a v 8:30). V jedenáct hodin můžu vyrazit do Bouar, právě včas, abych tam stihl přijet k slavnostnímu obědu. Ve velké klášterní jídelně je u stolů kolem 200 hostů, kteří přijeli na oslavu otce Michaela a spolubratra Armanda. Jsou tu příbuzní, přátelé, řeholnice a kněží ze Středoafrické republiky i z Kamerunu. Odpoledne se oslavy přesouvají do města, k příbuzným otce Michaela.

V pondělí brzy ráno, tedy opravdu hodně brzy - ve 4:30, vyrážíme s otcem Saveriem do Bangui. Jede s námi bratr Marco a Chris. Máme sice v průběhu cesty menší problémy s palivovým filtrem, ale pak už jde vše celkem dobře, takže ve 13 hodin jsme v Bangui.

Během pobytu v naší tamní komunitě mě těší, když vidím, jak se tu víc a víc pěstuje ibišek. Má červené květy, které se používaný pro bylinné čaje i pro léčebné a další účely. Letos dorazil středoafrický ibišek i do Itálie, aby se stal v Boves (Cuneo) součástí při výrobě likérů, kterou tu provozují Enrico a Piero ve firmě Argalá.


Messa in memoria di p.Nicola a Bossemptele
Messe en mémoire du p.Nicola à Bossemptele

P.Anastasio e Chris

 
I nuovi ordinati: p.Michael, sacerdote, e fr Armand, diacono
Les nouveaux ordonnés: p.Michael, pretre, et fr. Armand, diacre



Alberello a Bangui
un petit arbre à Bangui


Carcadè
Oseille de Guinée - Hybiscus - Guimauve






Žádné komentáře:

Okomentovat