pátek 6. prosince 2019

Národní oslavy a Radio v Bozoum



Národní oslavy a Radio v Bozoum

V sobotu 1. prosince se slaví ve Středoafrické republice státní svátek, připomíná se výročí vyhlášení republiky v roce 1958 (vyhlášení nezávislosti přišlo o něco později, 13. srpna 1960). Bývá to velmi dojemná oslava, jejíž součástí jsou i modlitby, které zpravidla probíhají den předem. V samotný sváteční den patří k oslavám především impozantní defilé, kterého se účastní školy a zástupci mnoha sdružení a skupin, včetně politických stran. Několik dní věnují studenti mnoho dopoledních hodin přípravám a nácviku slavnostní přehlídky. (Padne na to bohužel mnoha vyučovacích dnů).

Letos nebyly na oficiální část oslav přizváni zástupci Církví, zřejmě se úředníci obávali, že by slyšeli nepříjemné zprávy o situaci v zemi, o korupci atd. V neděli ráno byly tedy všechny úřední autority pěkně usazeny na svých místech na nově vybudované tribuně, postavené za peníze čínských společností, které byly původně slíbené pro výstavbu školy a dvou zdravotních center... Kolem desáté dopoledne přehlídka začala. Zahajovali ji příslušníci bezpečnostních složek, následovaly roztleskávačky, poté pochodovaly stovky, dokonce tisíce dětí, dospívajících a mladých lidí z různých škol ve městě. Je to krásný zážitek, který nám na několik okamžiků umožňuje zapomenout na potíže země, která se pokouší vyjít z hluboké krize.

A na tuto slavnostní část dne navázala další velká událost: zahájili jsme vysílání nového Rádio Bozoum! Byl to náš mnohaletý sen. Nyní se po tolika obtížích a spoustě práce podařilo shromáždit všechno potřebné vybavení a vše nainstalovat, a to díky nevládní organizaci INTERNEWS (a příspěvku italského přítele). Stavbu financovala MINUSCA (mise OSN ve Středoafrické republice), to se podařilo zrealizovat v posledních měsících.

V sobotu 7. prosince proběhne inaugurace „Hlasu Koyale“ (což je jméno říčky, která protéká městem Bozoum). Rádio bude vysílat na 102,1 FM a již má také svou stránku na Facebooku (fb.me/RadioBozoum), logo a e-mailovou adresu (radio@bozoum.com).

Aggiungi didascalia










La delegazione della Cassa di Risparmio di Bozoum

Prove tecniche, Raio Bozoum
Essais, Essais, Radio Bozoum


Žádné komentáře:

Okomentovat