pátek 22. listopadu 2019

Ciao, P.Nicola!





Ciao, P.Nicola!
Tento týden odešel P. Nicola, jeden z otců zakladatelů mise ve Středoafrické republice. Raději předám slovo P. Saveriovi, našemu provincialovi, který napsal krátkou biografii: „V pondělí 18. listopadu 2019 k sobě Pán povolal duši P. Nicola. Den předtím byl hospitalizovaný v nemocnici Voltri a jeho stav byl kvůli selhání ledvin a srdečním problémům velmi vážný.

P. Nicola od Ježíše a Marie (vlastním jménem Francesco Ellena) se narodil 3. listopadu 1923 v provincii Cuneo v Rossaně poblíž Saluzzo. Před krátkým časem tedy oslavil s komunitou v Arenzanu, kde bydlel, své 96. narozeniny.

Vstoupil do noviciátu Monte Carmelo v Loanu a 8. září 1941 tam složil své řeholní sliby. Po doktorátu v Janově dokončil teologické studium v Římě, kde byl 22. května 1948 vysvěcen na kněze. Svěceno s ním bylo tehdy ještě dalších pět spolubratrů z jiných provincií, a to P. Angelico, P. Camillo, P. Ignazio, P. Leopoldo a P. Girolamo, všichni už ho předešli odchodem do nebeského Jeruzaléma.

Můžeme říci, že P. Nicola byl skutečným tereziánským misionářem. Nadšený hlásáním evangelia těm, kteří Ježíše Krista ještě neznali. Z tohoto důvodu bylo možné v době, kdy naše provincie ještě neměla žádnou vlastní misi, vyslat ho, aby se ve velmi mladém věku účastnil mise v Japonsku. Této misi věnoval sedm let svého mladého života v období od 1951 do 1958. Poté, co se vrátil zpět do provincie, trávil určitý čas v Loanu, poté působil ve Varazze a ve farnosti St. Pietro v Savoně.

Výzva vydat se do misií byla v jeho srdci stále velmi živá, byl kdykoli připraven odjet. Když se tedy naše provincie v roce 1971 rozhodla zahájit své misijní působení ve Středoafrické republice, odjel P. Nicola a od tohoto data zůstal v Africe déle než 40 let. Odpovídal zejména za založení a konsolidaci farnosti v Bossentelé. Dlouhé roky žil a působil formou jednoduché, skromné, ale vytrvalé pastorační činnosti, spolupracoval s karmelitánskými sestrami svaté Terezie z Turína.

Ve věku devadesáti let se sice vrátil do Itálie, do Arenzana, ale ne proto, aby odpočíval. Se stejným nadšením se věnoval udělování svátosti smíření a navzdory vysokému věku se zdálo, že nikdy není unavený. Vloni v březnu seděl ve zpovědnici, když ho zasáhlo selhání srdce, což znamenalo začátek pomalého, ale neúprosného fyzického slábnutí. S láskou se pak o něj spolubratři z komunity starali až do jeho poslední chvíle. Nejživější vzpomínku na něj mám z poslední doby, kdy jsem vnímal jeho postoj k eucharistické oslavě, jíž se účastnil s upřímnou a hlubokou oddaností. Pohřeb se bude konat ve čtvrtek 21. listopadu ve 14 hodin v kostele v Arenzanu. Ve Středoafrické republice jsme jeho poslední dny doprovázeli modlitbou. V Bossentelé uspořádá P. Aurelio uspořádá vzpomínkovou bohoslužbu 6. prosince."

Ciao, P. Nicola! Po tolika letech práce odpočívej v pokoji!










Žádné komentáře:

Okomentovat