pátek 20. září 2019

Radosti, radosti a bolesti



 Radosti, radosti a bolesti
Září je velmi bohatý měsíc na různé události (a my jsme teprve v polovině!). Minulý týden jsem byl v Bouar, protože mnozí naši mladí karmelitánští spolubratři prožívali významné chvíle. V pátek večer, po týdnu mlčení a modliteb, zahájilo šest mladých mužů svůj noviciát (neboli vstup do karmelitánského řádu). Dva jsou Středoafričané (Michel a Jephté) a čtyři jsou z Kamerunu (Laurent, Armel, Evrard, Peguy). Následující ráno v 6:30 zopakovalo během ranních chval devět mladých mužů svůj závazek a slib žít v čistotě, chudobě a poslušnosti. A krátce poté, v 9 hodin,  zahajujeme mši, během níž jiní tři mladí muži (Maixent, Gérard a Michaël Marie) ukončují svůj noviciát a zopakují svůj slib žít v čistotě, chudobě a poslušnosti. Jsou to krásné okamžiky plné milosti. Cesta, která k nim vede, je velmi dlouhá. Na těch mladých mužích je vidět, že je kráčení po této cestě naplňuje radostí a nadějí. Jsou budoucností Církve a Řádu karmelitánů ve Středoafrické republice.

Brzy odpoledne vyzvedávám Martu Gallionovou, mladou ženu z Turína, která bude žít měsíc na misii v Bozoum. Večer dorazíme na místo a v neděli ráno slavíme opětovné zahájení pastorační činnosti.

A během pondělí a úterý znovu otevíráme školy a zahajujeme nový školní rok. Do mateřské, základní a střední školy bude do areálu misie opět denně přicházet více než 1 500 dětí. Je úžasné vidět jejich úsměvy a radost, když se znovu vracejí do školy.

Ve středu bohužel dostávám špatné zprávy: řeka Ouham se vylila z koryta a zaplavila několik rýžových polí. Odpoledne se tam jedu podívat a je to velmi skličující podívaná. Nejméně šest až osm hektarů (jedna třetina polí) je zaplavena vodou, sklizeň je ohrožena. Přichází vniveč mnoho měsíců práce, a to tvrdé práce, kterou ničí síla přírody a lidská hloupost.

Stalo se to poprvé za 25 let. Přitom období dešťů není nijak mimořádné. Povodeň zavinila s největší pravděpodobností těžba zlata, kterou tu realizovaly čínské společnosti.

Je mi líto vidět, jak chamtivost jedněch ničí životy desítek rodin. Bohužel, navzdory stížnostem, navzdory vyšetřování, navzdory potvrzené přítomnosti rtuti ve vodě, přesto společnosti ani vláda neučinily nic, aby se pokusily omezit vzniklé škody.

Radosti, radosti a bolesti...



I 6 nuovi novizi con igli altri giovani in cammino
les 6 nouveaux novces


Prima Professione di Mexant, Gerard e Michael









Riso
Riz

Marat Gallione

Žádné komentáře:

Okomentovat