sobota 6. července 2019

Úsměv osvěžuje život!



Úsměv osvěžuje život!

A jejich úsměvy zahřejí svět - tím jsem končil minule, ale někdo si povzdechl, že v Evropě a na mnoha dalších místech ve světě je teď horko k padnutí. Ale nezapomeňte, vždyť úsměv zahřívá srdce a osvěžuje život!

A když už mluvíme o teple: minulou neděli mi kolem 13. hodiny volá o. Norberto. Odjel do Sambay, což je vesnice vzdálená 10 km od Bozoum, kde zpovídal a pak sloužil mši, ale musel ji přerušit, protože ho zasáhla naplno malárie. Okamžitě tam vyrážím, abych ho tam zastoupil. Setkáme se na silnici, vysvětlil mi ještě, že kromě mše tam bylo v plánu udílení svátosti křtu. Jakmile jsem přijel do Sambay, lidi se začali vracet do kaple. V kapli o rozloze menší než 100 metrů čtverečních je minimálně 200 lidí a vedro je tedy nesnesitelné! Po oslavě, která trvala několik hodin, opouštím kapli totálně zpocený. 
V těchto dnech pokračují práce na výstavbě budovy místního rozhlasu v Bozoum, za pár týdnů už plánujeme osadit střechu. V posledních dnech nás ale zastihla smutná zpráva, dva muži, Alban a Romuald, zemřeli při dopravní nehodě. Oba byli učitelé na naší střední škole sv. Augustina a byli také místními reportéry národní rozhlasové stanice. A samozřejmě právě s nimi jsme počítali pro náš místní rozhlas.

A když zmiňuji vzdělávání, podařilo se nám nainstalovat digitální knihovnu: je to velmi jednoduchý systém, který umožní učitelům a studentům přístup k učebnicím a literatuře prostřednictvím obyčejného telefonu. Podařilo se to díky spolupráci s ministerstvem školství a díky podpoře Francouzského velvyslanectví. Díky!

Těžba zlata čínskými společnostmi zde v okolí bohužel pokračuje dál. Navzdory slibům vlády a ministrů nedošlo ani k náznaku zlepšení. Voda v řece je zakalená jak bahno a znečištění je patrné v délce stovek kilometrů!

A pokud jde o budovy, které slíbili postavit (jednalo se o školu a dvě zdravotní centra), také nikde nic. Staví se jen jediná stavba - prefekt řeší stavbu tribuny pro úředníky, aby mohli být během oslav státního svátku 1. prosince ve stínu.

Battesimi a Sambay
Baptèmes à Sambay


La biblioteca digitale
La bibliothèque numérique

Lavori in corso per la Radio di Bozoum
les travaux pour la Radio de Bozoum


La tribuna per le autorità
la tribune pour les autorités

Il fiume Ouham
le fleuve Ouham

Žádné komentáře:

Okomentovat