pondělí 10. června 2019

Velmi pomalu...





Velmi pomalu...

To nejnovější, co se tento týden přihodilo v Bozoum je, že sem přijeli čtyři ministři a tři poslanci! Problematika zlata a zejména jeho divoké těžby čínskými společnostmi v Bozoum, nás zase dostihla. Po mém krátkém zatčení (27. dubna) a po setkání s premiérem (8. května) se zdálo, že se nic nepohnulo vpřed. Premiér sice slíbil, že kvůli ekologické katastrofě, v jejímž důsledku došlo k rozsáhlému znečištění vody, jmenuje vyšetřovací komisi, která zároveň ověří naplňování slibů o vybudování zdravotního centra a škol, ale nic z toho se dosud nezrealizovalo.

Minulou neděli ale přijeli do Bozoum zástupci vlády, a to hned čtyři ministři - životního prostředí, vod, lesů a pro záležitosti veřejné bezpečnosti. Přijeli kolem 10. hodiny a kolem 13. hod. se setkali se zástupci veřejnosti. Já jsem se neúčastnil, protože jsem nebyl pozván (odhaduji, jaký to asi mělo důvod...), ale obyvatelé Bozoum se nenechali zastrašit. V těchto dnech už mnozí pochopili závažnost problému, vzniklou ekologickou katastrofu a její dopady na region (a na budoucí generace) a nespokojují s obvyklým bla-bla-bla politiků... Žádají, aby byla respektovaná jejich práva a zájmy místní komunity. Delegaci zaskočilo tolik odvahy a ministři museli přiznat, že došlo k pochybením a že se s tím bude muset něco udělat.

O několik dní později přijela další oficiální návštěva - tři poslanci. Parlament se rozhodl vytvořit vyšetřovací komisi a chtějí tu zůstat několik dní, aby zmapovali vzniklé škody a podali zprávu Parlamentu. Je to komise, která má mnoho pravomocí, takže naděje je znovu vzkříšená. Velkou radostí je vidět vyzrálost a odpovědnost obyvatelů města Bozoum. Dlouhá cesta vždy začíná od prvního kroku.

V těchto dnech ale také směřujeme k závěru školního roku, začínají závěrečné zkoušky. Zároveň pokračujeme v různých aktivitách, a to jak ve farnosti, tak i mimo ni, např. pokračují stavební práce na vybudování rozhlasového vysílání v Bozoum.



Esami
Examens

Radio Bozoum


La Chiesa di Kpari in costruzione
L'église de Kpari en construction

Žádné komentáře:

Okomentovat