pondělí 24. června 2019

Školy a růžová stipendia





Školy a růžová stipendia

Minulou sobotu jsme zahájili závěrečnou sérii dnů tohoto školního roku. Ráno nastoupila před školou dlouhá řada chlapců a dívek ze střední školy st. Augustina. Po tanečním a pěveckém představení několika studentů (v Africe si nelze výjimečné příležitosti bez tanců představit!) jsem předal vysvědčení 300 studentům: někdo byl trochu zklamán, někdo si povzdechl, někdo si oddechl a byly i moc dobré výsledky.

Letos jsme opět udělovali stipendia nejlepším studentům z každé třídy a "růžová" stipendia dívkám, které se v každém ročníku umístily mezi 6 nejlepšími studenty. To je způsob, jak povzbudit studující ženy: často se dívky, které kromě toho, že studují a chodí do školy, musí postarat i o své mladší sourozence a musí dělat mnoho dalších domácích prací.

Krásná věc na této iniciativě (která se zrodila v italském městě Cuneo, podporovaná CDVM, Salinzucca, Roagna Vivai a Baramò) je to, že začíná přinášet své první ovoce: počet dívek, které se letos umístily mezi nejlepšími, narůstá. Dvě dívky se umístily na nejlepších místech v maturitní třídě. Je to znamení, že tato iniciativa motivuje a povzbuzuje k lepší práci!

V sobotu odpoledne proběhl také závěrečná ceremoniál pro děti z mateřské školky: asi 150 dětí zpívalo písničky a předvádělo scénky, i když leccos bylo roztomile zmatené. 

V neděli jsme slavili mši v kostele zasvěceném sv. Antonínovi, přišly děti, které navštěvují kurz katechizmu a mnoho dalších lidí. Odpoledne jsem doprovázel P. Jerome Paluku, karmelitánského spolubratra z Konga, misijního sekretáře našeho řádu, na rýžová pole. Je už na čase znovu zasít, ale také sklízet: mnozí využili i v období sucha, které teď končí, systém závlah a nyní sklízejí cibuli a arašídy.








La Cappella di S. Antonio
La chaelle de st. Antoine



Žádné komentáře:

Okomentovat