neděle 2. června 2019

Návštěvy a setkání


Un giocattolo artigianale!
un jouet artisanal!
Návštěvy a setkání
Ve čtvrtek 31. května slavíme svátek Navštívení Panny Marie. Je to svátek, kterým končí květen, tradičně zasvěcený Marii. Připomíná nám Marii, která se ihned po zvěstování anděla vydává podpořit svou sestřenici Alžbětu, starší příbuznou, která je těhotná. A když se znovu sejdou, Jan se raduje v Alžbětině břiše a Maria se raduje písní Magnificat.

Tento týden vyrážím na cesty, rád bych navštívil spolubratry blízké i vzdálené. V neděli odpoledne jedu do Baoro, kam přijíždím večer. Druhý den ráno zamířím do Bangui, kam dorazím kolem 10:30. Stav silnic se začíná (nebo pokračuje) v důsledku prvních dešťů opět zhoršovat. V úterý ráno letím do Kamerunu, abych tam navštívil naše komunity, které sídlí v hlavním městě Yaoundé. Ale protože mezi Bangui a Yaoundé nemám žádné letecké spojení, musím letět do Doualy, což je jakési ekonomické hlavní město Kamerunu. Autobusem pak pokračuji do Yaoundé.
Karmelitáni tu žijí a pracují na dvou místech (jednak tu spravují farnost a jednak tu máme formační dům). S kamerunskými spolubratry tu spolupracují dva Nigerijci, dva Italové a jeden spolubratr je z Konga. Italové jsou z naší provincie, je to P. Domenico a P. Marco. V klášteře Nkolbisson prožívají naši mladí formaci, účastní se jí i dva naši středoafričtí studenti. Středa je dnem, který je naplněný řadou různých setkání a pracovních porad. Ve čtvrtek brzy ráno musím zas odjet. Ve 13 hodin jsem na autobusovém nádraží, ale kolem 16. hodiny nám oznámí, že je spoj zrušený a tak mohu odjet až autobusem, který jede v 17 hodin. Ujet vzdálenost 250 km trvá déle než pět hodin. Cesta je krásná, autobus je ve výborném stavu, ale mají tu ve městech velký problém přetížené dopravy.

Do Bangui dorazím krátce po poledni, na letišti mě vítají spolubratři. Strávím s nimi zbytek dne a část následujícího dopoledne a diskutujeme o mnoha projektech a probíhajících aktivitách.










Convento dei Carmelitani a Youande
le couvent des Carmes à Yaounde




Žádné komentáře:

Okomentovat