pátek 14. června 2019

Jsme v období dešťů

 Jsme v období dešťů
Tady v Bozoum máme - od října do dubna - období sucha, jsme tedy teď někde uprostřed. Někdy (a to se v posledních letech děje poměrně často), zaprší ještě i v listopadu a zároveň poprvé někdy už v únoru. Nicméně, obvyklé je, že 4 až 6 měsíců tu máme období sucha a dokonce bývá velmi sucho. Takže déšť pak přichází jako požehnání. Není náhodou, že v jazyce sango (jazyk Středoafrické republiky) se déšť nazývá „NGU-NZAPA“ (voda Boží)! Vegetace se během pár dní zazelená, příjemně se ochladí, lidé mohou začít pracovat na polích, připravují setbu arašídů, kukuřice, prosa, rýže a všeho, co lze zasadit a vypěstovat.

Dál skončily závěrečné zkoušky třetích ročníků na naší střední škole (BC), které znamenají jakousi předmaturitu. Tady v Bozoum, je absolvovalo 183 studentů, z nichž 44 studentů bylo z naší školy sv. Augustina. Z 183 přítomných 154 studentů prospělo. Mezi těmi úspěšnými bylo 41 našich studentů. Vrcholem je, že z těch 183 studentů bylo prvních pět studentů s nejlepšími výsledky z naší školy. A jako třešnička na dortu byly mezi těmi pěti "top" dvě naše studentky, ostatně úspěšně postoupily všechny naše studentky.

Minulou neděli byl svátek Letnic, jako obvykle jsme zahájili závěrečné zkoušky i z katechismu pro katechumeny třetího ročníku přípravy ke křtu. Dostávali olej katechumenů jako symbol síly v boji proti hříchu a podporu na cestě ke křtu. Kéž je Duch svatý posiluje!



Fine dell'anno di catechismo
Fin de l'année de catéchèse


I promossi all'esame del BC
les admis au BC

I primi 5 su 181 candidati... tutti del nostro Liceo St Augustin
Les premier 5 sur 181 candidats, tous de notre Lycée St Augustin



Žádné komentáře:

Okomentovat