sobota 25. května 2019

Světla a stíny



 

Světla a stíny

Čas plyne a další týden právě končí.

Minulý pátek jsem odjel do Bocarangy a druhý den do Koui, což jsou oblasti vzdálené 170 km od Bozoum. Tyto vesnice sice okupují rebelové z 3R, patřící k hnutí Sidiki, ale je tu teď relativní klid. Byl jsem tu před měsícem s biskupem Mirkem a teď se vracím proto, abych splnil jeden ze slibů, které jsme místním dali a to pomoct školám a učitelům. V asi dvaceti školách na území zhruba devadesáti kilometrů tu pracuje 60 učitelů, kteří vyučují více než 4000 dětí. Z těch 60 učitelů je ale oficiálním učitelem jen jeden z nich, ostatní jsou tzv. „učitelé- rodiče“: většinou jde o mladé lidi nebo starší dospělé z vesnic, kteří dělají, co mohou, aby děti vzdělávali. A často pracují po celý rok ve školách zdarma, protože jim za to vesnická komunita nemůže dát žádnou mzdu... Díky podpoře nevládní organizace Cordaid (holandská charita) jsme jim mohli zprostředkovat malý měsíční plat ve výši 15 000 cefa (cca 22 eur). Není to mnoho, ale pro rodiny učitelů-rodičů je to už hodně.

Ve vesnice Koui vládne spokojenost a učitelé-rodiče jsou za tu pomoc velmi šťastní. Uskutečnili jsme schůzku, na které jim vysvětluji význam a podmínky, za kterých tento příspěvek učitelé dostávají a večer se vracím do Bozoum.
A po tomto záblesku světla a naděje přicházejí hned následující den velmi špatné zprávy. Byla zabita španělská 77 letá misionářka jménem Inès. Stalo se to v neděli večer ve vesničce Nole, která je vzdálená 600 km od Bozoum. Byl to útok banditů a pravděpodobně šlo o rituální vraždu.

A v úterý a ve středu, navzdory nedávným mírovým dohodám v Chartúmu (nebo možná kvůli nim?), dochází k dalším útokům. Rebelové z několika skupin rozpoutali sérii útoků a masakrů, z Paoua (140 km od Bozoum) je hlášeno 30 mrtvých. Rebelové z 3R (ze stejné skupiny, která okupuje Koui) útočili v Louru (170 km od Bozoum), kde zabili 20 lidí a ve vesnici Bohong je hlášeno nejméně 30 obětí.

Mezitím v Bozoum (a jinde) pokračuje katastrofální těžba zlata...

Scuola di Sambai
école de Sambai


 
Koui

cappella di Ferme Sarki
Chapelle de Ferme Sarki








Žádné komentáře:

Okomentovat