pátek 26. dubna 2019

Velikonoce 2019




Velikonoce 2019

Christus žije! Toto je Slovo, které proniká smrtí a vnáší světlo do našich životů. Před několika týdny zveřejnil papež František exhortaci s tímto názvem, určenou mladým lidem: „Kristus žije, on je naše naděje a nejkrásnější mládí tohoto světa. Všechno, čeho se dotkne, se stává něčím novým, naplňuje vše Životem... Žije a chce, abys žil!" Velikonoce mají pokaždé a všude svou jedinečnou sílu, která přemáhá všechno: život a smrt, prostor a čas.

Velmi intenzivně jsme prožili sváteční Triduum i my v Bozoum. Po slavnostních obřadech ve čtvrtek a v pátek jsme slavili sobotní noční velikonoční vigilii, která začala ve tmě venku před kostelem. Noc prozařoval oheň, symbol Vzkříšeného. Zapálili jsme velikonoční svíci a vstoupili do kostela. Po čtení a homilii probíhaly křty. Letos jsme měli 58 novokřtěnců, mez nimi byli mladí lidé, dospělí i malé děti. Ve starověku byla postní doba časem přípravy na křest, který byl pak slaven o velikonoční noci.

Je vždy krásné sledovat katechumeny, když přistupují ke křtitelnici. Mnozí z nich jsou naplněni viditelnou radostí, někteří jsou hluboce pohnutí. Velikonoční vigilie, která začala v 18:30, končí v 22 hodin. Když se po obřadech lidé vracejí dolů do města, zaplňují se všechny čtvrti jejich zpěvem a přítomností nových křesťanů.

V neděli slavíme mši v 8:30. Kostel je znovu plný a oslava je velmi živelná. Po závěrečném požehnání vycházejí nově pokřtění ven z kostela, jsou doprovázeni svými přáteli, příbuznými a sousedy, všude jsou vidět krásné pestrobarevné látky. Následující dny jsou (relativně) odpočinkové. Kromě toho tu máme po Velikonocích pěknou tradici setkávat se s blízkými. V pondělí a úterý si tedy užíváme sdílení společného stolu a přátelství se spolubratry z jiných komunit. A chybět samozřejmě nemůže legendární pizza z Bozoum!

Veselé Velikonoce!

















Luigina e Nathalie e la produzione dei tortellini







Žádné komentáře:

Okomentovat