sobota 9. února 2019

Vyprávění z Indie část první



Mumbai airport



Vyprávění z Indie část první 

Přijel jsem na několik dní do Indie, moje přítomnost zde má dva důvody: v prvním týdnu se budu účastnit zasedání představených Řádu bosých karmelitánů v městě Goa; příští týden navštívím naše sestry CMC (Kongregace Naší Matky z Karmelu), s nimiž spolupracujeme ve Středoafrické republice a v Itálii v Arenzanu.

Opustil jsem Bozoum ve čtvrtek odpoledne a v Baoru jsme se setkali (já, Paolo a Giuseppe) s našimi českými přáteli (Ludmila, Veronika a Jiří), na misii jsme strávili (krátkou) noc. V pátek v půl páté ráno vyrážíme do Bangui, odpoledne doprovázím na letiště Paola a Giuseppe, kteří se po třech týdnech práce vrací do Itálie. V sobotu odpoledne opouštím Bangui a po mezipřistání v Entebbe pokračuji do Nairobi, kam přilétám v neděli ráno. V ranních odpoledních hodinách jsem na nádherném letišti v Mumbai a ve 23 hodin vystupuji o něco jižněji v Goa na západním pobřeží Indie.

Goa byla hlavním městem portugalských Indů: mnoho jmen a příjmení zůstalo v portugalštině a mnoho lidí také stále mluví portugalsky. Portugalci tu zanechali krásné svědectví o víře s velmi zajímavými barokními kostely.

Důvodem mé přítomnosti zde je účast na mimořádném setkání představených různých provincií bosých karmelitánů. Je nás tu 65 otců a zastupujeme téměř 90 zemí světa od Evropy až po Afriku, od severní a jižní Ameriky až po Blízký východ, od Indie po celou Asii. Je to krásná mozaika jazyků a národů, vyjadřující bohatství, krásu, jednotu a rozmanitost církve a našeho Řádu (který zde v Goa právě v těchto dnech slaví 400. výročí příchodu prvních otců).

Je to také čas modlitby, zamyšlení, sdílení a diskusí, kdy nás Duch svatý provází v našich úvahách o budoucnosti řádu. Program je velmi intenzivní, ale máme čas i na momenty přinášející radost a zážitky bratrství.

V pátek ráno slavíme mši na místě prvního karmelitánského kostela. Kolem zřícenin a na pozůstatcích toho, co tu zbylo (jednak způsobených klimatickými změnami, ale také v důsledku útoků na náboženské řády, které se odehrávaly i těchto zemích kolem roku 1800), se tu scházíme s mnoha otci, celkem ze 7 indických provincií a se 150 mladými řeholníky (Indie je kontinent, který sám má téměř 900 karmelitánských kněží!).

Zbytek dne je tak trochu odpočinkový, vedle pracovního programu, který jinak dál probíhá. Ráno navštěvujeme hinduistický chrám (v Mangeshi), kde musíme chodit bosí: je působivé vidět, jak tu všechno dýchá intenzivní spiritualitou! Pak navštívíme klášter, poté máme oběd u moře. Indický oceán je tu a zve nás! A tak využívám příležitost a jdu se do něj ponořit. V odpoledních hodinách navštívíme karmelitány v Chicalim, kteří nám otevírají bránu svého kláštera. Čeká nás velmi vřelé přivítání, dokonce i nápis "Nzoni Gango" - neboli v sangu "Vítejte!", což je jazyk Středoafrické republiky).

Večer se vracíme do našeho kláštera Margao, kde po slavení večerních chval (za doprovodu nádherných tanců) večeříme.

Riunione

St.Francis Xavier in GOA

Cattedrale di GOA


Celbrazione presieduta dal gruppo francofono (Madagascar, Congo e Libano)



Le rovine della prima chiesa dei Carmelitani a Goa
Les ruines de la première église des Carmes à Goa




Tempio indù




Carmelitane scalze di Chicalim - Goa








Žádné komentáře:

Okomentovat