pátek 15. února 2019

Vyprávění z Indie část druhá






Vyprávění z Indie část druhá 

Jsem téměř v závěru své cesty do Indie. V neděli večer v Goa skončilo naše společné setkání velkou oslavou, věnovanou 400. výročí příchodu bosých karmelitánů do Indie.

V 16 hodin jsme slavnost zahájili mší svatou, které předsedali tři biskupové a účastnilo se více než 200 kněží a řeholníků z různých kongregací. Karmel v Indii zažívá impozantní rozvoj, především díky velkému zájmu o spiritualitu mnoha mladých lidí a také díky tomu, že se zde Církev angažuje v oblastech jako je vzdělání a zdravotní péče.

V pondělí ráno opouštím Goa a společně s P. Saveriem a Michelem (převor z Arenzana) vyrážíme na další cestu. Asi po třech hodinách přistáváme v Cochin, v Kerale na jižním pobřeží západní Indie, kde nás srdečně vítají sestry Anil a Paulsy. Jsou z Kongregace Matky Boží z Karmelu, kterou v roce 1866 založil indický kněz Kuriakose Elias Chavara a jeden z našich spolubratrů Leopoldo Beccaro (který o několik let později zakládal klášter v Arenzanu).

Sestry Anil a Paulsy žily mnoho let ve Středoafrické republice a pracovaly poblíž našeho semináře v Yole. V odpoledních hodinách zahajujeme sérii návštěv a setkání s mnoha zástupci náboženských komunit, které s námi pracují ve Středoafrické republice nebo v Itálii.

Cestujeme a přesouváme se ve veselém a zároveň zmateném silničním provozu, ve směsi barev, zvuků a riskantním předjíždění. V úterý se ocitáme na jihu v oblasti Changanassery, ve středu jdeme navštívit matku představenou, zatímco ve čtvrtek se přesouváme na sever do oblasti mezi Colikot a Tamassery, kde navštěvujeme komunity a rodiny. Tady jsme na venkově, kde se žije velmi zemědělsky: každá rodina má malou plantáž kokosu, palem, kávy a kaučukovníků. Vegetace má impozantní barevnou bohatost, záhonky jsou rozmístěné na terasách, aby se zachovala a respektovala konfigurace terénu.

Setkáváme se s velmi živými komunitami v převážně křesťanské části Indie, kde je ale zřejmá i výrazná přítomnost muslimů a hinduistů. Církev je zde přítomna způsobem, který připomíná jemné předivo vlásečnic a cév, nejvíce je to zřejmé v rodinách. V každém domě je vyhrazen prostor pro modlitbu a člověk tu cítí radost být křesťanem.

Putování karmelitánského rádu Indií je cesta dlouhá, velice dlouhá. Po více než třech stoletích byla vyoraná hluboká brázda, která nese víru mužů a žen.


Incisione dell'albero della gomma
Caoutchou














Ernakulam


San Giorgio
Saint Georges




Vembanad lake










Fiori di caffé
Fleurs du café

Žádné komentáře:

Okomentovat