středa 30. ledna 2019

Veletrh pokračuje a končí




Veletrh pokračuje a končí 

Minulý víkend byl velmi intenzivní. Veletrh je jedinečná událost v celé zemi (a také v sousedních zemích!), Spojila celé město i region. Srdce Bozoum se během těchto tří dnů přesunulo na veletrh. Postavilo se tu přibližně čtyřicet stanů (z nichž každý je využíván 3-4 družstvy), v nichž vznikly restaurace a bary a dokonce i obchodníci postavili stánky s malým občerstvením.

Po slavnostním zahájení v pátek dopoledne začal prodej produktů. Nejprve zvolna, pak víc a víc. V neděli večer nebylo prakticky co na prodej!

V sobotu veletrh pokračuje, je věnován setkáním. Využíváme přítomnost úředníků ministerstva pro zemědělský rozvoj, abychom navštívili úřady, rýžová pole a zeleninové zahrady. Ráno jdeme do Bohoro, centrum pro pěstování rýže, kterou v sedmdesátých letech založili Číňané a jejíž asi dvanáct polí je nyní velkou chloubou. Odpoledne navštěvujeme zeleninové zahrady Bozoum: je jich zde 18, celkově nejméně na 10 hektarech, jsou rozptýlené v místech bohatých na vodu. Jsou krásné, úžasné svou barevností a rozmanitostí.

Mnohé založily a starají se o ně ženy, zahradní produkty jsou pro ně dobrým způsobem, jak obohacovat rodinný stůl i ušetřit rodinný rozpočet.

A v sobotu večer je čas vybrat hlasovaci lístky a spočítat udělené body, kterými hosté ocenili nejhezčí stánky a zahrady. Účastní se všichni na misii, čeští, italští a francouzští hosté. Hodnotili také Paola a Cristina, prezident a viceprezidentka sdružení "Amici per il Centrafrica", které financuje veletrh. V neděli ráno slavíme mši se zástupcem Charity Středoafrické republiky, otcem Alainem.

Odpoledne je čas na slavnostní udělování cen. Všechno je připraveno. Nastává chvíle, kdy jsou vyhlášena jména vítězů obou soutěží, jména vystavovatelů na veletrhu a vítězové zeleninových zahrad. Rozdávají se medaile, diplomy, pracovní nástroje, ale především je tu hodně hrdosti!

Přijelo sem více než 180 družstev, za nimiž je obrovské množství práce. Zaměstnanci Charity byli skvělí, ale většinu administrativních prací, péči o hosty a sběr dat provádějí studenti naší střední školy svatého Augustina, kteří odvedli velikou práci.

A tak veletrh končí a v pondělí se družstva vrací domů (některé čeká jízda po více než 220 km špatných silnicích). Celkově se dosáhlo obratu 40 milionů Cefa (asi 61 000 eur), odjíždět mohou s velkou hrdostí. Hrdostí sedláků!








Maman Suzanne, vincittrice del concorso deli ORTI
Maman Suzanne, première dans le councours des jardins potagers



Terzi classificati




Žádné komentáře:

Okomentovat