pondělí 28. ledna 2019

V Bozoum byl zahájen 15. Zemědělský veletrh







V Bozoum byl zahájen 15. Zemědělský veletrh
 
Velký den konečně přišel: dnes, 25. ledna, jsme v Bozoum zahájili velký zemědělský veletrh.
Po dlouhé přípravě (trvající několik měsíců) je vše připraveno. V aleji velkých mangovníků je umístěno ve dvou řadách čtyřicet stánků, u nichž asi 250 zemědělských družstev z celého regionu vystavilo a prodává tuny zemědělských produktů.
Je to triumf barev, vůní, tvarů a úsměvů! V zemi, která je z 85% obsazena ozbrojenými povstalci, představuje bozoumský veletrh okamžik míru a radosti, kdy lidé mohou přicházet, vystavovat a prodávat své výrobky.
Předcházela tomu dlouhá příprava, spousta práce, odpovědnost mnoha lidí: veletrh je výsledkem několikaměsíčního úsilí. Práce na poli, která kvůli rebelům probíhala často v kritických a nebezpečných podmínkách, vyžaduje silné a vytrvalé muže.
Již několik let je proto název veletrhu "Sedlácká hrdost": chceme tím zdůraznit toto pro život tak důležité téma, protože zemědělství se týká 90% obyvatelstva. Jako Charita jsme začali s konáním veletrhů v roce 2004, tehdy byla země po válce, která proběhla v letech 2002-2003. Díky podpoře různých organizací a sdružení (včetně "Amici del Centrafrica") se tradice veletrhu pomalu rozbíhala a význam veletrhu dál roste. V loňském roce bylo přítomno 195 sdružení zemědělců a obrat přesáhl 91 000 eur (v zemi, kde je roční příjem na obyvatele okolo 300 eur!).
Je to jedinečná událost v zemi (a také v sousedních zemích!). Veletrh získal za 15 let dobrou reputaci, která přitahuje pozornost médií, různých organizací a vlády.
Letos přijel na zahájení předseda vlády, ministr dolů a geologie, náš diecézní biskup a úředníci z různých ministerstev.
Slavnostní zahájení začalo těsně před 11. hod. Po projevech si vzal jako poslední slovo i předseda vlády. Děkoval Charitě a církvi za skvělou práci. A po projevech začal velmi očekávaný a emotivní moment: slavnostní defilé jednotlivých družstev, která přicházela tanečním krokem v rytmu hudby, muži, ženy a děti nesli své nejtypičtější produkty.
Na závěr jsme se vydali v čele s premiérem, biskupem a zástupci institucí na obchůzku všech stánků.
A tímto byl 15. veletrh v Bozoum zahájený!




Gli alunni del nostro Liceo St.Augustin al lavoro per accogliere le cooperative
Les élèves de notre Lycée st.Augustin au travail











Lo stand della nostra Cassa di risparmio
Le stand de notre Caisse d'épargne












Žádné komentáře:

Okomentovat