čtvrtek 10. ledna 2019

Baoro - Yaoundé



Baoro - Yaoundé

V pátek 4. ledna vyrážím do Bouar a večer už jsem v Baoro.

Dnes sem přijíždějí účastníci kurzu pro katechety. Je to deset dospělých mužů se svými rodinnými příslušníky, kteří se budou následujících šest měsíců vzdělávat, aby se stali „katechety“. Katecheta má v Afrika velmi zodpovědné postavení. Ve vesnicích, kam kněz přijíždí pouze několikrát za rok (z důvodu velkých vzdáleností a velkého počtu obcí), je právě katecheta tím, kdo vede komunitu, iniciuje tam oslavu výjimečných událostí, modlitby a výuku katechismu.

Těchto deset rodin se tedy ponoří do vzdělávání: katecheti navštěvují řadu promluv o Božím slovu, o vedení modlitby, o svátostech. Děti navštěvují školy ve městě a jejich manželky, pod vedením sestry Biaginy a dalších žen, budou vyškoleni v péči o děti, šití atd.

V sobotu navštěvuji dvě místa: začínáme stavět dvě základní školy ve vesnicích Dayanga a Dobere. Je to velký závazek, ale věříme v sílu vzdělání i jako "masivní tvůrčí nástroj"!

V odpoledních hodinách jsem přijel do Bangui a v neděli vyrážím do Kamerunu navštívit své spolubratry. Čeká nás společná práce a to zejména se dvěma středoafrickými studenty teologie, kteří zde byli přijati.

Přilétám do Douala, do hospodářského centra země, a ihned pokračuji autobusem do hlavního města Yaounde. Silnice jsou asfaltované, dnes není naštěstí velký provoz, protože je neděle. A po pěti hodinách jízdy, ujetých 250 km, jsem v cíli.

Navštěvuji své spolubratry, rád se také dívám na různé obchody a dokonce si to užívám. Jsem rád, že mohu koupit krásný invalidní vozík pro našeho Gauthiera, handicapovaného mladíka z Bozoum.

Ve středu ráno vyrážím ve 3 hodiny z kláštera a mířím na autobus, který odjíždí ve 4 hodiny. Doveze mě až k letišti Douala, odkud letím do Bangui.

Tento týden v úterý přijíždí zástupci SIRIRI - Ludmila Böhmová, Veronika Boháčová a Jiří Pasz, kteří míří do Bozoum s cílem dál rozvíjet program “Škola hrou ve Středoafrické republice”. V pátek dorazí Paolo a Giuseppe Silvestro, kteří mi budou pomáhat při přípravě zemědělského veletrhu (25. - 27. ledna). A v sobotu přivítáme Enrico Massone, který bude v Bozoum, aby vedl stavbu kostela v obci Kpari.

Dejme se tedy do práce!
Famiglia alla scuola dei Catechisti a Baoro
une fmille de l'école des Catéchistes de Baoro

La scuola in costruzione a Dayanga
L'école en construction à Dayanga

I mattoni per la scuola, prima della cottura
les briques pour l'école, avant la cuisson

la scuola in costruzione a Dobere
l'école en construction à Dobere











Žádné komentáře:

Okomentovat