pátek 18. ledna 2019

Bangui - Bozoum

Fiori di mango
Fleurs de mangue


Bangui - Bozoum

Zpět z Kamerunu. Od středy 9. ledna trávím několik dní v Bangui s přáteli ze SIRIRI, nevládní organizace v České republice, s nimiž spolupracujeme už léta.

Čtvrtek a pátek jsou dny setkání s ministry a různými organizacemi.

Paolo Silvestro a Giuseppe Occelli z Cuneo přijíždí v sobotu ráno. Jejich cesta se dost protáhla, kvůli zrušenému letu Air France. Museli proto letět přes Paříž, Casablanku, Maroko, Doualu...

Okolo 10. hodiny po naložení vozů všichni - Češi i Italové - odjíždíme směr Bozoum. Cesta je stále velmi špatná. Dokonce i práce, které byly v srpnu slavnostně zahájeny na cestě mezi Bossemptélé - Bozoum, nepostupují: za 5 měsíců je opraveno jen 13 km (a to ještě špatně).

Do Bozoum přijíždíme v sobotu večer a v neděli ráno, hned po mši, předávám invalidní vozík, který jsem koupil v Kamerunu pro Gauthiera. Má velikou radost!

S hosty z České republiky navštěvujeme školy. V tyto dny také naši střední a základní školu navštíví zástupci ministerstva školství SAR v čele s generálním ředitelem pro vzdělávání, který vyjadřuje velké uznání.

Příprava zemědělského veletrhu, který se uskuteční příští týden, v tyto dny také vrcholí.

Stejně tak se ale zhoršují i problémy. Náš region byl během posledních dvou týdnů napadán ozbrojenými muži. Na silnicích v okolí Bozoum se jsou Fulani (kočovní pastevci z kmene Mbororo), kteří prchají před svými „ochránci“, vzbouřenci z hnutí 3R. Někdy kočnovníky napadají i místní obyvatelé, kteří se přidávají k antibalace. Ty přitahuje dobytek pastevců, a tak útočí na jejich vesnice. Vyvolají reakci rebelů, a to vede k dalším vraždám a pustošení.

Ve středu odpoledne mi volají, abych zajel do vesnice, která se nachází 10 km od města Bozoum. Zde najdu rodinu kočovníků na útěku: matka (těhotná), dívka a tři děti. Ztratily všechno a jsou velmi vyděšené. Přivedu je do Bozoum a my je přijímáme v prostorách misie.

Dnes ve čtvrtek je přivedu do nemocnice, kde je vyšetří lékař a my kupujeme potřebné léky. Naštěstí jedna ze sester umí jejich jazyk, tak s nimi můžeme trochu komunikovat.

Jak dlouho bude mír v této zemi tak křehký?



Presentazione del Programma "Imparare giocando" ai Vescovi del Centrafrica
Présentation du programme "Apprendre en jouant" aux éveques de Centrafrique

Intervista al disegnatore Didier Kassai


Gauthier


George, Ludmila et Veronika di SIRIRI.ORG

gli alunni di 3a Liceo nelle nuove aule
Les élèves de Terminale devant les nouvelles salles de classe


Issa, con la sua capretta
Issa, avec sa chèvre

Giuseppe Occelli

Žádné komentáře:

Okomentovat