sobota 8. prosince 2018

Svátek 1. prosinec a jiné události




Svátek 1. prosinec a jiné události 

1. prosinec je ve Středoafrické republice národní svátek par excellence. Je to datum vyhlášení samostatné republiky, které se událo v roce 1958 (vyhlášení nezávislosti pak přišlo o dva roky později, v roce 1960). Oslavám předchází měsíc příprav, zejména nácvik slavnostní přehlídky. Dvakrát nebo třikrát týdně bývá zablokováno celé město (resp. všechna města), aby se mohly školy a různá sdružení účastnit nácviku oslav této události v ulicích.

Pak přichází den této slávy. Den předem bývá věnován modlitbám, kterých se zpravidla účastní všechny hlavní autority. Pátek 30. listopadu (mimo jiné je to výročí nádherné návštěvy papeže Františka ve Středoafrické republice v roce 2015), se scházíme v přeplněném kostele a modlíme se s vírou a nadějí za tuto zemi, která je těžce zkoušená válkou.

Biskupové vyzvali křesťany, muže a ženy dobré vůle po celé zemi, aby se "vzdali letošních oslav 1. prosince". Je to historické rozhodnutí, které se ještě nikdy za dobu 60 let nestalo. Připomínají tím gestem vážnost situace: více než 80 % země stále zůstává v rukou ozbrojených skupin. 
V posledních týdnech došlo k mnoha útokům proti civilistům - poslední se stal 15. listopadu v Aliandao, kde bylo zabito nejméně 72 lidí, včetně dvou kněží, byl vypálený uprchlický tábor poblíž katedrály, který poskytoval bezpečí 26 000 lidem.

Rozhodnutí biskupů se setkalo s podporou a sympatiemi mnoha lidí. Vláda však přijala tuto výzvu jako urážku a napětí bylo velmi silné. V Bozoum, stejně jako i v mnoha jiných městech, se připomínka vyhlášení republiky přesunula na pátek (zdejší prefekt měl zrovna jinde jiné povinnosti...). Výzva biskupů pomohla mnoha lidem k tomu, aby si kladli otázky, co vše je třeba vykonat, aby se do země vrátil mír. Mezitím v Bozoum vítáme naše provinční představené, přijíždí nás navštívit P. Saverio. Setkáváme se s ním ve čtvrtek v Bouar, schází se všichni karmelitánští otcové, kteří žijí a pracující ve Středoafrické republice (je nás osm Italů, osm Středoafričanů a jeden kněz je z Kamerunu).

Dnes, 8. prosince, je svátek Neposkvrněného početí Panny Marie. V Bouar, v klášteře St. Elie prožíváme chvíle velké společné radosti: mladý středoafrický bratr Michael skládá slavnostní sliby. Zavazuje se obětovat svůj život a žít v čistotě, chudobě

pastori Peul






fr Michael





Žádné komentáře:

Okomentovat