pátek 23. listopadu 2018

Diecéze slaví čtyřicet let



Missionari Cappuccini a Ngaundaye, anni 60: sotto, da sinistra P.Cipriano, ??, P.Agostino Delfino,e sopra P.Mansueto, p.Armando Gianni e p.Massimiliano




Diecéze slaví čtyřicet let 

Diecéze Bouar existuje teprve čtyřicet let, "narodila" se 19. listopadu 1978, kdy byl vysvěcen nový biskup z Řádu bratří kapucínů P. Armando Gianni. Diecéze Bouar vznikla rozdělením obrovské diecéze Berberati. Otec Armando Gianni přijel do Středoafrické republiky v roce 1964 ve věku 25 let. Působil v Bozoum jako farář, poté, kdy převzali farnost karmelitáni, byl přeložen směrem na sever do Ngaoundaye.
Ustanovení nové diecéze je náročný úkol a nový biskup do tohoto úsilí investoval hodně energie: ustanovil nové farnosti, založil vzdělávací centrum pro katechety, seminář, vybudoval katedrálu a povzbuzoval misionáře, aby otevírali školy a zdravotní centra. Poté, kdy vedl diecézi 38 let, se vrátil pan biskup Armando Gianni do Itálie. Od 11. února letošního roku máme nového biskupa, Mgr. Miroslawa Gucwu, který je polské národnosti. Každé společnenství, rodina, každý člověk čerpá ze svých kořenů. Proto jsme i my oslavovali 40. výročí založení naší diecéze.

Ve středu vyjelo z Bozoum nákladním autem do Bouar 52 osob, na cestu se vydali katecheti a zástupci různých hnutí farnosti, aby se té velké "konference" zúčastnili. Byli přítomni zástupci všech dvanácti farností diecéze, účastníci absolvovali třídenní rozjímání, modlitby a katechezi. A pro úplnost: svědčili tam mnozí "staří" misionáři a misionářky o svém životě, stejně jako některé manželské páry a katecheti. Je nádherné zažít tuto živou pokladnici věrnosti. Věrnosti Bohu a spolubratrům. To jsou misionáři, kteří tu žijí a pracují, někteří už 58 let!

Do Bouar jsem vyjel ve čtvrtek odpoledne a v pátek dopoledne jsem se účastnil oslavy v katedrále. Z Bouar jsem pak odjel na sever do Bocaranga. Zahájili jsme tam za Charitu projekt na obnovu vesnic, protože je tato oblast velmi zasažená opakovanými ozbrojenými konflikty. V té oblasti je mnoho rebelů a také mnoho kočovných Fulbských pastevců, kteří riskují, že budou zavlečeni do válečné hrátek, které jim přerostou přes hlavu.

Díky Bohu jsem dorazil do Bocaranga bez toho, aniž bych měl cestou nějaké nepříjemné nečekané setkání. Projekt pomůže ohroženým lidem obnovit své domovy, začít znovu chovat zvířectvo a moct znovu pracovat. Do Bozoum jsem se vrátil večer, po ujetí asi 400 km.

Je neděle, slavíme mše ve farnosti. V odpoledních hodinách vyrážím do Baoro, kde máme druhý den schůzku na téma ekonomiky všech pěti našich karmelitánských komunit ve Středoafrické republice (v Bouar St.Elie, Yole, Baoro, Bozoum a Bangui). Žijeme svůj každodenní život ve vděčnosti a milosti, kterou dostáváme, často prostřednictvím mnoha jednoduchých, velkorysých lidí s velkým srdcem.

Partenza da Bozoum
le départ de la délégation de Bozoum


Catechesi, Parrocchia di Fatima, Bouar

P.Valentino, P.Cipriano, P.Pio, P.Matteo


Offertorio
Offertoire


P.Valentino, in Centrafrica dal 1962


Bocaanga, Scuola dei Catechisti, con Flavio Queller (a sin), verso il 1980
Bocaranga, école des Catéchistes, avec Flavio Qoeller (à gauche) vers 1980

Arrivo delle suore Clarisse a Bouar, maggio 1961
Arrivée des Soeurs Clarisses à Bouar, vers 1961

Mgr Armando Gianni e don Adriano, Wantigera, verso il 1998
Mgr Armando Gianni et l'abbé Adriano, Wantigera, vers 1998

Bozoum, matrimonio di Thomas Gbanou, verso il 1980
Bozoum, mariage de Thomas Gbanou, vers 1980

P.Carlo e sr Biagina, Baoro, verso il 1975-77
P.Charles et sr Biagina, Baoro, vers 1975-77



Žádné komentáře:

Okomentovat