pátek 26. října 2018

Stavíme




Stavíme

Uplynulý týden byl ve znamení jakési směsi malárie, rebelů a stavění. Malárie čas od času přichází, někdy může být toto onemocnění i velmi závažné. V prosinci 2016 WHO (Světová zdravotnická organizace) uvedla: "Téměř polovina světové populace je ohrožena malárií, v roce 2015 bylo zaznamenáno asi 212 milionů pacientů s tímto onemocněním a 429 000 úmrtí na malárii. V celosvětovém měřítku má Subsaharská Afrika stále nepřiměřeně velký podíl na celkovém počtu nemocných. V roce 2015 bylo z celkových údajů ve světě zaznamenáno v této oblasti 90% nemocných malárií a 92% úmrtí v důsledku této nemoci." A tak se i misionářům stává, že jejich "inkulturace" probíhá i fyzicky, takže i oni čas od času onemocní malárii. Obvykle se zvládne léčba léky, ale někdy dojde i na injekce nebo infuze. Někdy to prostě chce víc trpělivosti.

V průběhu týdne jsem měl v plánu navštívit město Bocaranga, vzdálené od Bozoum 125 km, abych připravil projekt Charity, který se tam rozbíhá. Měl by pomoct lidem přestavět domky, opravit silnice a podpořit chov hospodářských zvířat. Několik desítek rebelů však v pondělí a úterý napadlo a obsadilo vesnice Tolle a Tataley a blízké okolí, je to 48 a 60 km od Bozoum. Takže jsem se musel této cesty se zklamáním vzdát. V pondělí ale snad už rebelové podepsali mírovou dohodu...

Mezitím pokračují stavební práce při stavbě dvou učeben naší školy sv. Augustina. Dnes jsme dokončili pokládání střešní krytiny. Postupujeme pomalu (neboli jak říkáme v sangu - yeke yeke), ale práce zvolna dokončujeme. Stavba je financovaná z velké části díky Velvyslanectví České republiky v Nigérii.

A na závěr smutná zpráva. Jak jsem psal 22. září, zavolali mě tehdy k nemocné dívce, kterou jsem se rozhodl pokřtít, protože Alphonsine byla vážně nemocná. Po dlouhém marném léčení včera odevzdala svou duši Bohu. Děkuji za to Bohu, protože ji jistě přivítal s velkou láskou a zahrnul milosrdenstvím.














Žádné komentáře:

Okomentovat