neděle 21. října 2018

Říjen





Říjen
Pro nás karmelitány je měsíc říjen velmi významný. Kromě toho, že je věnovaný Marii a růženci, začíná svátkem sv. Terezie z Lisieux a pokračuje 15. svátkem sv. Terezie z Avily. Tuto světici vzýváme jako Naši Matku, protože je to ona, která založila reformovaný Řád karmelitánů.
V Bozoum máme jeden ze tří kostelíků ve městě zasvěcený svaté Terezii, proto jsme věnovali několik dnů minulého týdne zamyšlení a přípravám slavení, které proběhlo v neděli. Byla to příležitost ke společné modlitbě a obrácení se k Terezii, jako průvodkyni naším křesťanským životem. 
V pondělí ráno jsem odjel do Bangui. Cesta je zas o něco horší. Ujet prvních 80 km mi trvalo tři hodiny. Práce na opravě silnice sice byly zahájeny už před měsícem a půl, ale nijak moc se nepostupuje: víceméně je opraveno prvních asi 10 km, ale bez zhutnění a bez použití materiálu ke zpevnění.
Svátek sv. Terezie připadá liturgicky na pondělí, v Bangui ho ten den slavíme s celou naší karmelitánskou komunitou. Svatá Terezie založila mnoho klášterů. Pokaždé, když otevírala nový klášter, byla šťastná, že nabídla Bohu dům, který bratři nebo sestry naplní modlitbou a bratrským životem.
Následující tři dny jsem trávil v Bangui, protože jsme měli diecézní setkání zástupců jednotlivých Charit. Zamýšleli jsme se nad tím, co děláme a jak dosáhnout cílů, které jsme si stanovili. Účastnili se biskupové, kněží, řeholníci, řeholnice i laici, všichni, kdo se rozhodli "dát Církvi své ruce a svá srdce", jak to pojmenoval Pavel VI.















Žádné komentáře:

Okomentovat