pátek 21. září 2018

Škola a školy




Škola a školy

Koncem minulého týdne, ve dnech 14. a 15. září, prožila karmelitánská rodina ve Středoafrické republice velkou radost. V pátek večer jsem předsedal slavnosti, při které obnovilo své sliby devět mladých středoafrických karmelitánů. V sobotu ráno v 6:30 jsem vítal pět mladých středoafrických mužů, kteří jsou ve své přípravě už o rok dál, obdrželi karmelitánský hábit a tím vstoupili do noviciátu. A něco později, v 9:30, zas svůj čas prožitý v noviciátu ukončilo pět dalších mladých mužů (dva jsou Středoafričani a tři z Kamerunu). Dali Bohu slib žít v čistotě, chudobě a poslušnosti.
V Bozoum jsme v neděli ráno zažili další důležitou událost: umístili jsme na připravené místo v kostele sošku Dítěte Ježíše z Prahy (Pražské Jezulátko). Socha představuje Ježíše, který je oblečený jako král. Připomíná nám význam a moc Boha jako toho, kdo se pro nás stal člověkem, aby nás zachránil. Lidská podoba Ježíše (a také oblečení, v němž se soška ukazuje) nám připomíná velkou důstojnost každého člověka, zvláště každého dítěte.
A právě proto jsem tuto neděli vybral také k tomu, abych pozval celou farnost a společně jsme zahájili školní rok. Všechny farníky jsem vyzval k tomu, aby měli k dětem respekt a byli si vědomi významu vzdělání.
Také ve Středoafrické republice je září časem, kdy se opět otevírají školy, i když u nás máme velmi odlišný rytmus práce a jiné metody.
V pondělí ráno sice odradil silný déšť část dětí a učitelů přijít do školy, ale v úterý už naše misijní školy naplno přece jen začaly pracovat. Máme tu více škol, protože nabízíme všechny stupně vzdělávání. Z mateřské školky se jde do základní školy, příp. do kurzu pro vzdělávání, pak lze pokračovat na střední škole a to až do maturity. Každý den přichází do všech tříd v areálu misie více než 1500 žáků a studentů, kteří sem přicházejí za školním dobrodružstvím.

Dejme se tedy do práce!




Gesù Bambino di Praga

I giovani studenti
les jeunes étudiants

la vestizione dei Novizi
la prise d'habit des Novices

le Professioni










la scuola di Dayanga



Žádné komentáře:

Okomentovat