pátek 24. srpna 2018

Workin'Bozoum 2

orchidee a Bozoum

Workin'Bozoum 2

Přestože nyní vrcholí období dešťů, pracovní výkony to nijak nezpomaluje...

V sobotu 18. srpna jsme ukončili dvoutýdenní kurz pro studenty naší střední školy, kteří absolvovali maturitní zkoušku. A ukončili jsme také etapu úvah o "Workin'Bozoum", týkající se vytváření možností rozvoje obchodu a vůbec rozvíjení bohatství (čili myšleno v nejširším slova smyslu: není to jen o penězích, ale i bohatství života, práce, tvůrčím zápalu, službách...). Účastníci se rozdělili do skupin a začali hlubokou analýzou toho, co už existuje a co chybí. A snažili se shromáždit nápady a inspirace. Zaměřili se na čtyři oblasti: práce, spořitelna Bozoum,  zemědělství a  podnikání.

V neděli jsme během dopoledne na dvou místech slavili dvě mše a po nich jsem doprovázel do Bouar čtyři školitele české nevládní organizace SIRIRI. V tomto městě se bude totiž letos poprvé realizovat kurz vzdělávacího programu "Škola hrou", kdy si učitelé osvojují novou metodiku učení. V pondělí je v Bouar zahájen kurz pro 50 učitelů a v Bozoum pro více než 220 učitelů. Je to náročná práce, která vyžaduje spoustu energie a námahy (a peněz), ale díky ní si děti, které se touto metodou vzdělávají, rychle osvojují dovednosti číst, psát, počítat a učí se přemýšlet. 

Zároveň pokračují práce na výstavbě dvou nových učeben u naší školy sv. Augustina. Dokončili jsme základy, udělali podlahy a začínají růst zdi.

Ve středu jsem se vrátil do Bouar, abych se podíval, jak pokračuje kurz pro učitele. Zároveň navštěvuji seminář v Yolé. Jedu se tam také pozdravit s dobrovolníkem Mario Mazzali a děkuji mu za práci (a jakou práci!), kterou tu dělal po dobu tří měsíců a teď se vrací zpět do Itálie. Mario je neunavitelný, precizní a velmi kvalifikovaný hned v několika oborech: mechanické práce, svařování, elektřina, elektronika a instalatérství. A jak je vytrvalý, nikdy se nezastaví! Je velkou inspirací pro nás všechny!

Workin'Bozoum

apertura formazione a Bozoum
ouverture formation à Bozoum




 
formazione a Bouar
formation à Bouar

Mario Mazzali




le aule scolastiche in costruzione
les salles de classe en construction


Žádné komentáře:

Okomentovat