pátek 31. srpna 2018

Rozloučení se SIRIRI



Rozloučení se SIRIRI
Koncem minulého týdne skončilo školení učitelů. Účastnilo se ho celkem 200 učitelů v Bozoum a 50 v Bouaru, všichni měli možnost vzdělávat se v rámci šestidenního intenzivního školení s metodikou vzdělávacího programu "Škola hrou", kterou vyvinula a navrhla česká nevládní organizace SIRIRI.ORG.
Metodika vychází z jednoduchých základních principů (názornost, praktičnost, spolupráce, tvořivé myšlení a hodnocení) a program se realizuje na prvním stupni základních škol. V dětech se rozvíjí schopnost dobře porozumět učební látce, tvořivě přemýšlet a efektivně si osvojovat nové vědomosti. Vzdělávání ve Středoafrické republice je paralyzováno velikým počtem žáků ve třídách (bývá jich tam 100, 200, dokonce i 300), nedostatečným počtem učitelů, ale především výukou, která je založená na bezmyšlenkovitém opakování textů bez porozumění. Dovednost číst text je často nahrazena učením se textů zpaměti. Metodika programu "Škola hrou" staví na tom, že v prvních ročnících základní školy probíhá výuka v mateřském jazyce sango a ne v úřední francouzštině. Je to inovace, ale přitom byla tato "novinka" potvrzená školským zákonem už v roce 1997, až dosud ale bohužel nebyla realizovaná. Výuka v mateřském jazyce umožňuje dětem, aby si rychle osvojily techniku čtení, efektivně se dál vzdělávaly v dovednosti porozumět textu a poté přecházely bez velkých obtíží na výuku ve francouzštině.
Kurzy v Bouar a v Bozoum skončily v sobotu. Nyní zbývá jen několik týdnů do začátku školního roku, 250 nově vyškolených učitelů se vrací do svých měst a vesnic plni nadšení. Pro mnohé bude výuka ve stylu "Školy hrou" novinkou. Řada dalších učitelů bude rozvíjet vědomosti, které si osvojili už v předchozích školeních, nyní bude pokračovat ve vyšších ročnících a budou pomáhat dětem citlivě přejít z výuky v sangu do výuky ve francouzštině.
Neděle je pro 14 přátel ze SIRIRI dnem odpočinku. Je tu s námi Alice, Anežka, Barbora, Charlotte, Fabrice, Guillaume, Jana, Julie, dvě Lenky, Mirka, Nicolas, Sophie a Thameur, kteří sem přijeli z Prahy a z různých koutů Francie školit naše učitele. Odpoledne celou skupinu doprovázím, aby se podívali na rýžová pole, kde se teď naplno pracuje. V pondělí je doprovázím do Bangui. Následující den jedeme navštívit malý kostel sv. Pavla, který stojí na břehu řeky Oubangui. Postavili ho v roce 1895 první misionáři. Řeka je uprostřed deštivé sezóny impozantní, na protějším břehu vidíme sousední Kongo. Odpoledne je doprovázím na letiště. Sbohem SIRIRI!


fine della formazione
fin de la session de formation à Bozoum



visita alle risaie di Bozoum
Visite au Centre Rizicole de Bohoro

 


Bangui, di fronte al fiume Oubangui





Messa alla Nunziatura
Messe à la Nonciature


avanzamento lavori a Bozoum
l'avancement des travaux à Bozoum







Žádné komentáře:

Okomentovat