sobota 18. srpna 2018

Příjezdy a odjezdy

Alba "on the road"


Příjezdy a odjezdy

Navzdory zdejší politické a bezpečnostní nestabilitě, překonávání velkých vzdáleností a dalším "přidaným hodnotám", které ale turista příliš neocení, najde se v Bozoum vždycky dost dobrých lidí, kteří sem přijíždějí.
V posledních týdnech sem z Itálie zavítal P. Marco Pesce, bratr (dvojče) našeho P. Mattea, který v těchto dnech slaví svůj první rok v Bozoum. Otec Marco žije a pracuje v Arenzanu v našem semináři a během své návštěvy Středoafrické republiky měl příležitost vidět, jak fungují naše misie, setkat se se spolubratry a podělit se s námi o krásu zdejší pastorační práce.
V neděli odpoledne jsem odjel do Bangui, tentokrát se zastávkou v Bouar. Tato cesta je delší, než když jezdíme přes Bossemptele (urazím tedy 600 km, místo "pouhých“ 400 km), ale kromě toho, že je tato delší cesta v lepším stavu, umožňuje mi pozdravit se s našimi komunitami v Bouar (Yole a St. Elia) a v Baoro.
Do Bangui jsem dorazil v úterý dopoledne a přivezl jsem s sebou Marii Cottone, která se vrací po několikadenní návštěvě naší misie, kde pracovala zejména jehlou a nití, zpět do Itálie. 
Odpoledne jsem se zastavil na nunciatuře (což je oficiální zastoupení Vatikánu ve Středoafrické republice). Je to jakýsi "papežský dům" a ti, kdo v něm žijí a pracují, fungují nejen v kooperaci se zástupci státu (vlastně velvyslanectví), ale především slouží církvi v této zemi. P. David Charters je Angličan, pracoval zde jako tajemník nuncia a nyní po téměř pěti letech brzy odletí do New Yorku, kde bude zastupovat Vatikán na půdě OSN. Setkávám se tu s jeho nástupcem P. Natalem Albino (Ital z Puglie), právě přiletěl a je plný nadšení.
V úterý podvečer do Bangui dorazila velká skupina 14 dobrovolníků z české nevládní organizace SIRIRI.ORG. Většina z nich pochází z České republiky, ale někteří jsou z Francie. Chtěli jsme vyzvednout zavazadla, která naštěstí letos dorazila v pořádku až sem na letistě.   Část z nich - právě tu, která je určena pro školení - ale zabavili celníci. Doufáme, že je dostaneme zpět během několika dnů a také doufáme, že nebudeme muset platit clo za školní materiál, který je určen pro učitele a žáky. Jedná se o vzdělávací program „Škola hrou", letos proběhne už čtvrtý ročník. Tento program způsobil "převrat" v základním vzdělání, a to jednak interaktivním přístupem učitelů k dětem a také používáním mateřského jazyka sango.
Po poměrně krátké noci vyrážíme ve středu kolem páté ráno směr Bozoum. Díky Bohu v posledních dnech moc nepršelo. Silnice mezi Bossemptele a Bozoum (v délce 90 km) je totiž v hrozném stavu a po silných deštích často zůstává kvůli zapadlým kamionům neprůjezdná. Někdy bývá uzavřená dokonce i několik dní.
Navzdory dvěma zdržením s defektem a výměnou pneumatik přijíždíme kolem jedné odpoledne do Bozoum, kde nás vítá zdejší krásná veranda.
A hned ve čtvrtek ráno začíná intenzivní třídenní příprava spoluškolitelů: vybraných 26 učitelů bude příští týden spolupracovat s lektory ze SIRIRI. Letos budou probíhat školení na dvou místech - jedno v Bozoum (pro 200 učitelů) a druhé v Bouar (pro 60 učitelů).
Ať se práce daří!
p.Marco & p.Matteo
Maria e sr Anne Marie
don David Charters - don Natale Albino















Žádné komentáře:

Okomentovat