sobota 14. července 2018

Maminky...









Maminky...

Máme týden plný matek! Suzanne Yadole, několikanásobná vítězka Zemědělského veletrhu v Bozoum v kategorii zahrad, vyráží v pondělí ráno z Bozoum, protože by ráda navštívila v Itálii svého syna Hyppolita. Tento chlapec pochází z Bozoum, je paralyzovaný v dolní části těla po pádu, ke kterému došlo před několika lety ve třídě. Tváří v tvář tomuto vážnému úrazu, který by ve zdejších podmínkách vedl k jeho úmrtí, jsme se pokusili v roce 2014 pomoci mu, dopravit ho do Itálie a to se podařilo. V Savoně ho přijala jeho nová rodina - maminka Emanuela, tatínek Fiorenzo, Alessandra a Daniele. Do jejich rodiny patří také několik psů. Hyppolitovi se daří dobře, ale stýská se mu po mamince. A protože není možné zrealizovat, aby ji jel navštívit do Bozoum, přijede jeho maminka za ním do Itálie. Výlet je to hodně dlouhý: nejdřív musí cestovat do Kamerunu, požádat o vízum (doufat, že ho dostane) a pak odletět do Itálie.

Ve středa jedu do Bouar, doprovázím sestru Annitu, která odjíždí do Konga, aby si odpočinula a znovu se na chvíli setkala se svou rodinu.

Ve čtvrtek ráno se koná první setkání diecézní mediální komise. Diskutujeme o diecézním rozhlase (jehož jméno je Siriri, což znamená v jazyce sangu "mír"). Rozhlasové vysílání je ve Středoafrické republice mimořádným informačním a vzdělávacím nástrojem. S pomocí švýcarské diecéze v Chiavari, zvláště jejich televizní a rozhlasové stanice Pace, chceme rozšířit oblast, do níž může naše vysílání vysílat, aby ho všech 12 farností diecéze Bouar mohlo využívat. Jednáme také o možnostech internetu. Už několik měsíců používáme, díky pomoci příteli Maurizio Urbani, diecézní web: http://www.diocesebouar.org/.

V odpoledních hodinách jdu v Bouar navštívit zdravotní centrum Sv. Michaela, zaměřené na pomoc pacientům s AIDS. S podporou Ministerstva zahraničních věcí České republiky a nevládní organizace SIRIRI chystáme vybudování oční kliniky, kde najdou pomoc ti, kteří mají problémy s očima, kde bude personál, léky a vybavení, potřebné k léčení.

Uzavřu povídání připomínkou ještě jedné maminky: ve všech našich karmelitánských komunitách se připravujeme 16. července na velkou slavnost Panny Marie, Matky a Královny Karmelu. Svěřujeme jí s důvěrou celý svět.
la partenza della mamma di Hyppolite (la prima, in piedi, a sinistra)
le départ de la maman de Hyppolite (en haut, la première à gauche)






Il centro di Oftalmologia in costruzione
le Centre Ophtalmologique en construction



Ritorno a Bozoum
en rentrant à Bozoum




Žádné komentáře:

Okomentovat