neděle 8. července 2018

Kana







Kana
V neděle 1. července máme za sebou slavení konce školního roku na všech našich misijních školách. Přichází čas, kdy zakončíme školní rok i ve vzdělávacím centru pro ženy, které jsme nazvali Kana. Tato škola - malá velikostí a kapacitou - byla slavnostně otevřena v roce 2004 a je určena pro dívky a ženy, které skládají závěrečné zkoušky po tříletém kurzu, kdy se učí o hygieně a péči o děti, o ekonomii rodinného podnikání, zásady zdravého vaření a další dovednosti, související se zabezpečením domácnosti. To vše podporuje ženy v jejich soběstačnost. Provoz této školy "Kana" je podporován přáteli z české organizace SIRIRI.ORG. Při volbě názvu tohoto centra jsme se inspirovali v evangeliu: na svatbě v Káně učinil Ježíš svůj první zázrak, když proměnil vodu ve víno, přemluven Marií, svou matkou. Je to událost, při které se (ne poprvé), projevují genialita a dary, které mají ženy. Na konci školního roku přinášejí při obětním průvodu během mše ženy a dívky z Kana to, co nejlepšího vytvořily, děkují Bohu a dělí se s chudými o to, co napekly. Prezentujte pak i ve farním sále ušité oblečení pro dospělé a děti, koláče, vyšívané ubrusy: vše vlastnoruční práce. V odpoledních hodinách proběhne předání osvědčení o absolvování kurzu těm, které tříleté školení úspěšně dokončily.

A máme pondělí ráno 4:30 hod., kdy odjíždím do Bangui, kam dorazím v 11 hodin. Cesty jsou stále horší a horší. Abychom překonali vzdálenost 400 kilometrů, potřebujeme na to šest a půl hodiny. Dokonce i ta část silnic, které jsou asfaltované, je ve velmi špatném stavu.

V úterý jsem na naši karmelitánské misii v Bangui, kde probíhá slavnostní položení základního kamene... slepičí farmy! Po návštěvě papeže v Středoafrické republice v roce 2015 se italská vláda zavázala pomoci téhle africké zemi v oblasti vzdělávání mladých lidí v oboru zemědělství. Carmel je velké zemědělské centrum o rozloze 130 hektarů, které asi před dvaceti lety založil P. Anastasio. Jeho cílem je pomáhat lidem v této zemi prostřednictvím podpory zemědělství. K dispozici je tu velká plantáž palem, které poskytují palmový olej, dál tu nedávno vznikla plantáž kávy a je tu i velká "školka" tropických stromů. Je tu také chov krav, který má asi osmdesát kusů. Projekt podporuje Itálie, FAO, nevládní organizace COOPI, jako laureát Nobelovy ceny (Yunus a další). Spolupráce zainteresovaných organizací konečně nabírá podobu konkrétní spolupráce. V úterý se uskutečnila skromná ceremonie, kde byl představený projekt a zahájilo se položením základního kamene. A doufáme, že už brzo přijdou první studenti, kteří se začnou učit rozumět zemědělství, hospodářským zvířatům, zpracování produktů, budou se učit efektivně v zemědělství pracovat a podnikat...

Ve středu ve 4:30 odjíždím z Bangui a večer jsem konečně v Bozoum, poté, co jsem stihl i návštěvu našich komunit v Baoro a Bouar.
A jdeme dál!

CANA





















Žádné komentáře:

Okomentovat