neděle 24. června 2018

Nový kněz, svátek sv. Antonína a konec školního roku - 2.díl



fra Christo, con i suoi genitori
le frère Christo, avec ses parents

Nový kněz, svátek sv. Antonína a konec školního roku - 2.díl

Minulý pátek ráno jsem společně s otci Davidem a Federicem odjel z Bozoum. Jeli jsme do Bouar, abychom se zúčastnili velké slavnosti. V sobotu 16. června se stal knězem mladý středoafrický karmelitán, bratr Christo Nganamodei. Do semináře vstoupil v roce 2000, po dlouhé cestě příprav přišel konečně tento nádherný den. Biskup Mons. Mirek Gucwa byl dojatý: bylo to jeho první kněžské svěcení!

V Bouar jsem se setkal s otcem Saveriem, naším provinciálním představeným a s otci Pavlem a Anastasiem, kteří přijeli zúčastnit se této mimořádné události až z Prahy. Přítomní jsou také naši mladí bratři a zástupci dalších komunit.

Slavnost se koná v krásném kostele kláštera St. Elia (Sv. Eliáše). Mše je doprovázena písněmi studentů ze semináře a účastní se veliké množství lidí (mnoho lidí stojí i kolem kostela). Po vzývání Ducha Svatého se biskup zeptal Fra Christa, jestl je připraven plnit kněžské závazky. Poté Fra Christo se na znamení odevzdání se kněžskému povolání položil na zem a my se kolem něj společně modlili k Bohu a prosili o přímluvy všech světců. Biskup pak vkládal své ruce (na hlavu svěcence) a v tomto gestu byl potom následován přítomnými kněžími: je to staré gesto, které vychází ze Skutků apoštolů. A bratr Christo se stává knězem!

Odpoledne se potřebuji okamžitě vrátit do Bozoum. V neděli 17. června slavíme svátek sv. Antonína, patrona jednoho ze tří kostelů ve městě.

V neděli odpoledne se plácek před kostelem zaplní více než 1200 dětmi, které navštěvují naše školy (mateřskou, základní, ale i kurzy pro vzdělávání starších dětí). Je to velká slavnost! Jsou tu rodiče dětí a všechny třídy jsou na scéně.

I letos můžeme dát nejlepším patnácti žákům z každé třídy speciální odměnu: malou sazenici ovocného stromku. Tento nápad praktikujeme každý rok. Předání rostliny je doprovázeno hrdostí dětí a jejich rodičů. Doma sazenici zasadí a strom, který z ní vyroste, jim bude připomínat školní úspěchy. A rostliny porostou dál...







P.Anastasio con Mgr Mirek

Festa della cappella St.Antoine






leggendo la pagella
lecture du bulletin des notes



Žádné komentáře:

Okomentovat